Toen Vroom & Dreesmann eind 2015 zijn deuren sloot, leek een definitief einde nabij voor het iconische Nederlandse warenhuismerk. Toch begon er al snel een opvallende nieuwe episode. Slechts enkele maanden na het faillissement kochten ondernemers Ronald van Zetten, Roland Kahn en Jaco Scheffers in juni 2016 de merkrechten, vastberaden om V&D digitaal nieuw leven in te blazen.
In september 2018 werd de nieuwe webshop van V&D gelanceerd als dropshipping-platform. Het concept richtte zich nadrukkelijk op nostalgie: de doelgroep van 40-plussers moest opnieuw worden verleid met een breed assortiment van mode tot tuinartikelen. Dat werkte aanvankelijk goed. Ceo Ronald van Zetten benadrukte destijds dat juist die nostalgische waarde V&D onderscheidde van concurrenten als bol.com en Amazon. Met een verwachte omzet van tien miljoen euro in het eerste jaar leek V&D goed op weg.
Toch bleek het lastig om als online marktplaats de concurrentiestrijd aan te gaan. V&D koos bewust voor een zorgvuldig geselecteerd partnernetwerk met hoge service-eisen. Hoewel dit kwaliteit bood, remde het ook de groei. Ondanks gestaag toenemende resultaten bleef het moeilijk om echt onderscheidend te zijn ten opzichte van grote concurrenten.
In 2021 had V&D ruim 150 partners en een maandelijkse omzet van twintig miljoen euro gerealiseerd. De overname van HomeDeco moest voor extra groei zorgen, maar bracht onvoldoende stabiliteit. Onder druk van tegenvallende resultaten koos V&D in 2023 voor een terugkeer naar zijn historische succesformule. Het assortiment werd teruggebracht naar kernsegmenten zoals mode, schoenen, sportartikelen en woninginrichting. Ook het beroemde Prijzencircus maakte een comeback. Maar het was eerder noodzaak dan luxe: een poging tot schuldherstructurering via de WHOA-regeling strandde, waarna de bv achter V&D failliet werd verklaard. De webwinkel draaide vervolgens verder onder de vlag van To Be Dressed, en platform dat in 2019 werd overgenomen door V&D.
Nu staat V&D aan het begin van alweer een nieuw hoofdstuk. De Britse marktplaats Secret Sales neemt zowel V&D als To Be Dressed over, met de ambitie om het merk opnieuw relevant te maken als leidende online modebestemming in de Benelux. Met directe toegang tot een enorme internationale voorraad van mode- en beautyproducten wil Secret Sales het kwakkelende Nederlandse icoon nieuw elan geven. Een nieuwe belofte dus, het blijft de vraag of nostalgie voldoende blijkt in een markt waarin de concurrentie alleen maar toeneemt.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
V&D: van nostalgische herstart naar Britse marktplaats