Twinkle | Digital Commerce

Arbeidsinspectie eist maatregelen pakketdiensten tegen fysieke belasting werknemers

2024-10-08
1000562
  • [nieuws]
  • 0:51

Volgens de Arbeidsinspectie werken werknemers in de depots van pakketdiensten onder te zware fysieke omstandigheden. De inspectie eist dat pakketvervoerders actie ondernemen.

Uit inspecties van 35 depots bij de zes grootste pakketdiensten zou blijken dat werknemers – vaak uitzendkrachten en arbeidsmigranten – te vaak moeten tillen, veel moeten bukken en hoog en diep moeten reiken. Daarnaast ligt het werktempo hoog. Bij alle zes pakketdiensten is gehandhaafd. Zij moeten volgens de inspectie, op korte termijn tijdelijke en op lange termijn structurele, aanpassingen doorvoeren om de belasting te verminderen.

Concreet eist de Arbeidsinspectie onder andere een verbeterde ergonomische inrichting, het gebruik van hulpmiddelen, afspraken over maximale vulhoogte van karren en maximale gewichten van pakketten.

Volgens de Arbeidsinspectie zou het goed zijn als pakketvervoerders met elkaar overleggen over een gezamenlijke aanpak. Zelf gaat de inspectie met de betrokken bedrijven in gesprek. De bedrijven krijgen een jaar de tijd om maatregelen te nemen. Volgend jaar volgen weer controles.

Beeld ter illustratie