Twinkle | Digital Commerce

Arbeidsinspectie waarschuwt supermarkten vanwege zwaar werk bezorgers

2023-07-12
1000562
  • [nieuws]
  • 1:18

De Arbeidsinspectie vindt dat bezorgers van de vijf grootste supermarkten van Nederland beter beschermd moeten worden. De supermarkten hebben hiervoor een waarschuwing gekregen.

De inspectie deed een controle bij de supermarkten en concludeert op basis daarvan dat bezorger veelvuldig moeten tillen, en ook vaak boven hun schouders wat meer belastend is. Ook kunnen ze in aanraking komen met het koelmiddel droogijs en er kunnen in het verkeer onveilige situaties ontstaan als de boodschappen worden afgeleverd.

Bezorgers moeten voornamelijk kratten in bestelauto’s of kleine vrachtwagens laden en bezorgen bij klanten. Volgens inspectie komen hier een aantal risico’s naar voren waarvoor de supermarkten nog te weinig aandacht voor hebben. Zo vindt de Arbeidsinspectie dat supermarkten meer aandacht moeten besteden aan het in kaart brengen van de fysieke belasting van bezorgers en op basis hiervan maatregelen moeten treffen. Bijvoorbeeld door de inrichting en de belading van bestelauto’s aan te passen.

Ook het gebruik van droogijs is een risico voor de bezorgers. Aanraking met droogijs kan brandwonden veroorzaken. Daarnaast is er risico op verstikking, omdat koolzuurgas zuurstof in kleine besloten ruimtes verdringt. Omdat de bestelauto’s bij bezorging vaak op plekken staan waar de afstand tot het overige verkeer klein is, zorgt dit volgens de inspectie voor risicovolle situaties op de openbare weg. Ook daar besteden de supermarkten te weinig aandacht aan. De bedrijven zouden bijvoorbeeld meer aandacht moeten geven aan het dragen van zichtbaarheidskleding.

De Arbeidsinspectie heeft de supermarkten een waarschuwing gegeven en zal later weer een controle doen. Als er dan weer overtredingen worden geconstateerd kunnen de bedrijven een boete krijgen.