Twinkle | Digital Commerce

Temu aangemerkt als zeer groot online platform

2024-06-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:18

Shoppingplatform Temu is aangewezen als zeer groot onlineplatform (VLOP) en zal binnen vier maanden moeten voldoen aan de regels van de Digital Services Act (DSA).

Volgens de Europese Commissie heeft het platform zelf aangegeven dat het gemiddeld meer dan 45 miljoen maandelijkse gebruikers in de Europese Unie heeft. Dit aantal ligt boven de DSA-drempel, waardoor het platform als VLOP aangemerkt is.

Verplichtingen

Temu zal nu moeten voldoen aan diverse verplichtingen, waaronder het beoordelen en beperken van systeemrisico's die voortvloeien uit zijn diensten, zoals het verkopen van namaakgoederen en artikelen die inbreuk maken op intellectuele-eigendomsrechten. In de jaarlijkse risicobeoordelingsverslagen van Temu moeten specifiek mogelijke negatieve effecten op de gezondheid en veiligheid van de consument worden geëvalueerd, met de nadruk op het fysieke en mentale welzijn van minderjarige gebruikers.

Digital Services Act

De DSA is een reeks EU-brede regels voor digitale diensten die optreden als tussenpersoon voor consumenten en goederen, diensten en inhoud. In de context van de DSA hebben digitale diensten betrekking op tussenhandelsdiensten zoals hostingproviders, onlinemarktplaatsen en sociale medianetwerken. De Europese Commissie heeft nu 24 zeer grote online platforms en zoekmachines aangewezen in het kader van de DSA. Zo werd in april dit jaar Shein ook aangemerkt als VLOP.

Reactie Temu:

'Temu erkent de aanwijzing door de Europese Commissie van ons platform als een Very Large Online Platform (VLOP) onder de Digital Services Act (DSA). We zijn volledig toegewijd aan het naleven van de regels en voorschriften die door de DSA zijn uiteengezet om de veiligheid, transparantie, en bescherming van onze gebruikers binnen de Europese Unie.'