Sinds de Europese lancering in april 2023 groeit Temu hard. Hoe hard, dat was nog niet bekend. Tot nu: de Chinese marktplaats heeft in zijn eerste transparantierapport onder de Digital Services Act (DSA) onthuld dat 93,7 miljoen mensen in Europa het platform gebruiken. Nederland staat met 4,6 miljoen gebruikers op een verrassende zesde plaats.
Nederland vertegenwoordigt 4,9 procent van Temu’s totale Europese gebruikersbasis. De top-5 wordt gedomineerd door grotere landen:
Gezien de grootte van de Nederlandse markt is de zesde plaats opvallend. Temu bereikt hiermee ruim een kwart van de Nederlandse bevolking.
Moderatie en controle
Het transparantierapport, dat de periode van februari tot oktober 2024 beslaat, laat zien hoe het platform met handhavingsverzoeken omgaat:
- 89 verzoeken ontvangen over illegale content, waarvan veruit de meeste meldingen gingen over onveilige en verboden producten (83 van de 89).
- 35 meldingen hadden specifiek betrekking op onveilige producten.
- 42 meldingen gingen over andere producten met gebreken in waarschuwingen of etikettering.
- 6 meldingen betroffen verboden producten.
- Duitsland was het meest actief met 51 handhavingsverzoeken, gevolgd door Frankrijk met 17 verzoeken.
Om aan Europese regelgeving te voldoen, heeft Temu meertalige moderatieteams in dienst. Ze spreken Engels, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. Voor andere talen gebruikt het platform vertaaltools. De cijfers tonen een sterke focus op automatisering en een hoog niveau van moderatie-effectiviteit:
- Volledig geautomatiseerde moderatie: 99,99 procent nauwkeurigheid
- Deels geautomatiseerde moderatie: 99,91 procent nauwkeurigheid
Transparantie onder DSA
Dit rapport is het eerste in zijn soort onder de nieuwe Digital Services Act (DSA), waarvoor Temu op 26 april 2024 werd aangewezen als Very Large Online Platform (VLOP). Het rapport beslaat de periode van 17 februari tot en met 31 oktober 2024.
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Nederland is voor Temu zesde Europese markt