Twinkle | Digital Commerce

PostNL bezorgt meer pakketten en is bezorgd over post

2024-05-06
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

Post- en pakketbezorger PostNL heeft in het eerste kwartaal 4,6 procent meer pakketten bezorgd. De omzet daalde licht, dat geldt ook voor het resultaat. Vooral over de postdivisie maakt het bedrijf zich zorgen.

Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde kwartaalcijfers. De omzet van het bedrijf kwam in het eerste kwartaal uit op 765 miljoen euro, 2 procent lager dan diezelfde periode een jaar eerder. Het brutoresultaat komt uit op 9 miljoen euro in de min, vorig jaar schreef PostNL nog een kleine plus van 7 miljoen euro.

De dalende cijfers komen volgens PostNL vooral door de postdivisie. De volumes bij Mail daalden met 12,5 procent. Stijgende kosten van postbezorging zorgen voor een negatief resultaat. ‘Het is duidelijk tijd voor verandering’, stelt ceo Herna Verhagen. ‘Ons plan is om de postdienstverlening te veranderen naar bezorging binnen twee dagen en in de loop van de tijd binnen drie dagen. Dit past bij de behoeften van onze klanten en de consument. Om dit mogelijk te maken, is een aanpassing van de wet nodig. De minister van Economische Zaken is in dat proces aan zet. Onze inspanningen om de vacatures voor postbezorgers te vullen, werpen vruchten af en dragen bij aan een betere bezorgkwaliteit.’

Als gevolg daarvan verhoogt PostNL de postzegelprijs naar 1,14 euro per 1 juli 2024.

De omzet van de pakketdivisie daalde licht, ondanks de volumegroei, van 561 naar 555 miljoen euro. Volgens PostNL stegen vooral de volumes van webwinkels die in Azië gevestigd zijn.