Twinkle | Digital Commerce

ACM onderzoekt mogelijk machtsmisbruik bol

2024-02-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:25

De Autoriteit Consument en Markt is een onderzoek gestart naar platform bol. Gekeken wordt of het platform zichzelf en bepaalde partners bevoordeelt.

Dat laat de ACM weten. De marktwaakhond noemt bol zelf niet bij naam, maar het platform bevestigt wel dat het vragen heeft ontvangen van de ACM over de wijze waarop het platform is ingericht voor de verkooppartners.

Volgens de ACM is bol verplicht informatie hierover te delen en wordt nu onderzocht of het bedrijf de wet overtreedt. Bij de waakhond zouden zich meerdere bedrijven hebben gemeld die verkopen op bol en die stellen dat hun aanbod minder goed zichtbaar is, zelfs als ze de beste prijs en/of kwaliteit bieden. Volgens de bedrijven worden aanbiedingen van bol zelf of van bepaalde ondernemers voorgetrokken. Daarnaast zou bol data gebruiken om de eigen positie op het platform te versterken, wat zou duiden op een vorm van machtsmisbruik.

De ACM kijkt nu of er inderdaad sprake is van een overtreding van de wet. Mocht dat zo zijn, dan heeft bol de mogelijkheid hun kant van het verhaal te vertellen, voordat de waakhond overgaat op bijvoorbeeld een boete of last onder dwangsom.

Reactie bol

Zoals gezegd bevestigt bol dat de berichtgeving over het platform gaat. Het bedrijf laat weten: ‘Het spreekt voor zich dat we volledig meewerken aan het onderzoek van de ACM. Onze collega’s werken hard om de toezichthouder van alle benodigde informatie te voorzien om het onderzoek soepel te laten verlopen. We vinden het belangrijk dat de ACM erop toeziet dat online platforms hun verantwoordelijkheid nemen voor een betrouwbare online omgeving. Voor ons is de relatie met onze verkooppartners daarin uitermate belangrijk. We zijn altijd op zoek naar manieren om ons platform te verbeteren en zien het onderzoek met vertrouwen tegemoet.’