Twinkle | Digital Commerce

Schuld BCC opgelopen naar zo’n 50 miljoen euro

2023-11-22
1000562
  • [nieuws]
  • 1:13

Elektronicaretailer BCC heeft na het faillissement een schuld van bijna 50 miljoen euro achtergelaten. Het gaat om een schuld bij de belastingdienst en een waslijst aan overige crediteuren.

Dat blijkt uit het voorlopige faillissementsverslag (PDF). In totaal is de schuld bij de belastingdienst 28.341.735 euro. Daar komt nog een bedrag van 4 miljoen euro bij vanwege de loonheffing van de maand augustus en omzetbelasting over het derde kwartaal. In totaal hebben meer dan 1.100 crediteuren een vordering ingediend voor in totaal zo’n 16 miljoen euro.

Als voorlopige oorzaak voor het faillissement concluderen de curatoren dat BCC al jaren concurrentie had van online retailers als bol, Coolblue en MediaMarkt. De coronacrisis zorgde ervoor dat het bedrijf veel omzet misliep door de verplichte winkelsluitingen. Tegelijkertijd zijn de operationele kosten gestegen door inflatie en de sterke stijging van energiekosten. Hierdoor kwam het bedrijf in de financiële problemen. Moederbedrijf Mirage en BCC hebben wel maatregelen getroffen, maar deze waren niet genoeg om het tij te doen keren. Ook zouden verschillende leveranciers de voorwaarden voor ‘belangrijke artikelen’ hebben aangescherpt. Een poging om het bedrijf te verkopen liep op niets uit. BCC kon daardoor niets anders dan een insolventieprocedure aanvragen, waaruit uiteindelijk het faillissement voortkwam.

Uiteindelijk hebben veertien partijen een bod gedaan op gedeeltes van BCC. Hieronder ook bedrijven zoals MediaMarkt die enkele winkels van BCC hebben genomen. Coolblue en EP hebben interesse getoond om werknemers van BCC over te nemen.