Twinkle | Digital Commerce

Online vuurwerk verkopen, mag dat?

2023-11-22
1120630
  • [achtergrond]
  • 1:07

Het einde van het jaar nadert. Ben jij van plan online vuurwerk te gaan verkopen? Dat mag, maar je moet wel aan een aantal regels houden. Op 29, 30 en 31 december mag je als winkel vuurwerk verkopen via een legaal verkooppunt. Dit geldt voor categorie2-vuurwerk, want categorie 1-vuurwerk mag je het hele jaar door verkopen. Maar let op, want je mag als webshop dit vuurwerk wel verkopen, maar niet verzenden. Hoe zit dit?

Vuurwerk verkopen in 2023

Als webwinkel mag je vuurwerk uit categorie 1 en 2 verkopen, zolang je je klanten de bestelling maar laat afhalen in een fysieke vestiging. Je mag vuurwerk in geen enkel geval thuisbezorgen. Dat is gevaarlijk voor de postbezorger en het distributiecentrum en dus verboden. Dit geldt niet alleen voor zwaarder vuurwerk, maar ook voor categorie 1-vuurwerk (zoals sterretjes en knalerwten).

Let bij de verkoop van vuurwerk op de volgende zaken:

  1. Zorg dat je in je webshop alleen maar legaal vuurwerk verkoopt.
  2. Controleer in de vestiging altijd of degene die het vuurwerk komt ophalen de juiste leeftijd heeft. Voor F1-vuurwerk is dat 12 jaar en voor F2-vuurwerk is dat 16 jaar. Vuurwerk uit de categorie F3, zoals knalvuurwerk, enkelshotshuizen, vuurpijlen en knalstrengen zijn verboden en mogen niet verkocht worden.
  3. Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten mee te geven.
  4. Vuurwerkverkopers moeten ook uitleg geven over hoe je het vuurwerk veilig afsteekt.
  5. Een consument mag maximaal 25 kilogram vuurwerk in huis hebben.