Twinkle | Digital Commerce

‘Amazon heeft onterecht tegoeden bevroren’

2023-11-10
1000562
  • [nieuws]
  • 0:53

Van veel Europese Amazon-verkopers blijkt onterecht de betaling van hun krediet geweigerd te zijn. Deze weigering had te maken met een controle van het bedrijf dat alle verkopers een juiste btw-registratie hebben.

Het Duitse Wortfilter schrijft dat de belastingdienst, wanneer een verkoper niet correct geregistreerd is, de gederfde omzetbelasting van de marktplaats opeist. Om te zorgen dat Amazon deze belasting met terugwerkende kracht van de retailer zou ontvangen, zijn de tegoeden van de betreffende verkopers bevroren. Echter, vanwege een fout in het systeem was het voor verkopers bijna niet mogelijk om de benodigde gegevens te delen, schrijft Wortfilter. Hierdoor zijn de verkopers ten onrechte geblokkeerd. Inmiddels heeft Amazon al wat blokkeringen opgeheven, maar nog niet iedere verkoper kan bij zijn tegoeden.

Het zou de eerste keer zijn dat Amazon een dergelijke blokkering opheft. Nu er vele ogen gericht zijn op Amazon, onder andere vanwege de Digital Services Act, zal het bedrijf zich meer moeten verantwoorden over zijn daden.