Twinkle | Digital Commerce

‘VanMoof had 144 miljoen schuld bij faillissement’

2023-08-23
1000562
  • [nieuws]
  • 1:07

E-bike specialist VanMoof bleek ten tijde van zijn faillissement een schuld van 143,8 miljoen euro te hebben. Die schulden stonden open bij financiers, leveranciers en de fiscus.

Dat meldt het FD, op basis van documenten die curatoren hebben ingediend bij een rechtbank in New York. Het ging al langer financieel slecht met VanMoof, zo blijkt uit de documenten. In 2022 leed het bedrijf een verlies van zo’n 80 miljoen euro. In datzelfde jaar ontving het bedrijf een lening van een groep geldschieters, onder leiding van de Amerikaanse investeerder TriplePoint. Later kwam daar nog eens een lening van 42,9 miljoen euro bij.

Volgens curatoren Jan Padberg en Robin de Wit had VanMoof ‘tot zeer recent’ verschillende concrete opties om extra financiering te krijgen of overgenomen te worden. Die geïnteresseerden kwamen uiteindelijk niet over de brug, waardoor VanMoof faillissement moest aanvragen.

De financiers hebben in totaal 77,9 miljoen euro geleend aan VanMoof. De schuld bij leveranciers bedraagt 50,6 miljoen. Ook is er nog een belastingschuld van 15,3 miljoen.

Over een mogelijke doorstart – en in welke vorm dat moet zijn – van VanMoof is nog niets bekend. Kandidaten hebben nog tot vandaag om een eindbod in te leveren. De curator laat aan het FD weten dat snel duidelijk wordt of en door wie VanMoof wordt overgenomen.