Twinkle | Digital Commerce

Een duurzame én internationale verzending via de brievenbus

2023-08-28
1000562
  • [branded content]
  • 3:34
Aangeboden door: PostNL

RPI Print in Eindhoven verzorgt voor de klanten van ándere bedrijven het gepersonaliseerde digitale printwerk. “Wij zijn niet bekend bij de consument, maar miljoenen mensen hebben al wel een pakketje van ons door de brievenbus gekregen. We verzenden al sinds vorige eeuw postaal via PostNL en we zetten ook inmiddels al jaren met succes Brievenbuspakje in voor binnen- en buitenlandse bestellingen. Wij vinden het belangrijk om duurzaam te verzenden.”

Björn van Hamond is Manager Supply Chain & Innovation bij RPI Print. Hij licht het bedrijfsproces kort toe: “Via onze opdrachtgevers komen dagelijks duizenden bestellingen binnen. Elke bestelling is persoonlijk en dus uniek. Ons geautomatiseerde proces is daar helemaal op ingericht en dankzij de coderingen weet onze software naar welke machine een bestand moet, welk papier gebruikt moet worden, wat de afmetingen zijn, enzovoorts. We verzorgen niet alleen voor de productie op maat, maar ook voor het juiste doosje eromheen én aanlevering bij de juiste vervoerder.”

Duurzaamheid in de keten

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van de langetermijnstrategie van RPI Print. Björn: “Tijdig leveren, kwaliteit leveren, verduurzamen en het telkens beter doen. Dát is ontzettend belangrijk voor ons bedrijf en daar zijn we ook nog zoekende in. De grootste uitdaging zit in de keten. Alles wat wij produceren is namelijk van papier én moet vervolgens ook nog verzonden worden. Daarom kijken we samen met onze leveranciers en partners naar oplossingen om efficiënter en groener te produceren en slimmer te verzenden. We hebben nog een weg te gaan en we moeten en kunnen nog meer doen. Ook PostNL is daar bewust mee bezig en we kijken samen met ze naar mogelijkheden en oplossingen.”

Brievenbuspakje als slimme oplossing

Een van de oplossingen is het internationale brievenbuspakje. Dit is een groene manier om kleine producten versturen, ook naar het buitenland. Brievenbuspakjes zijn klein en compact, dus je vervoert minder lucht. Versturen is ook voordeliger als je kleiner verpakt. De brievenbuspakjes passen bovendien gewoon door de brievenbus, dus de ontvanger hoeft niet thuis te zijn. PostNL bezorgt brievenbuspakjes per voet of fiets. Dat maakt deze oplossing extra duurzaam. Nog een pluspunt: de pakjes zijn online te volgen. In Mijn PostNL vindt de afzender een handig overzicht van de verzonden brievenbuspakjes. Hun eindklant volgt het pakjes eenvoudig via de PostNL app of de website. Björn: “Als het door de brievenbus past én het traceerbaar moet zijn, verzenden wij het in Nederland als Brievenbuspakje+.”

Kiezen voor de juiste vervoerder

Soms kiest de opdrachtgever van RPI Print zelf voor een specifieke vervoerder, maar vaak laat de opdrachtgever het aan RPI Print over. “Wij kijken dan naar wat het beste bij de wensen van de opdracht past. De ene keer gaat het dan vooral om snelheid, een andere keer om de prijs, kwaliteit of duurzaamheid. RPI heeft een uitgebreide database met daarin de gegevens van alle mogelijkheden, prijzen en restricties en daar komt dan de beste verzendoptie ‘uitrollen’. Een 25-30% van alle zendingen internationaal is postaal untracked en dat is bij ons 100% PostNL.”

Uitstekend internationaal netwerk

De fotoboeken en andere printproducten van RPI Print gaan naar klanten over de hele wereld. Voor al deze postaal untracked pakketten kiest de printspecialist uit Eindhoven dus voor PostNL. Björn: “Dat is al van oudsher zo en ik zou ook niet weten waarom we met een andere partij zouden moeten werken. In het verleden heeft RPI Print weleens andere oplossingen uitgeprobeerd, maar dat was geen succes. PostNL heeft internationaal een kwalitatief goed netwerk en ze hebben vertrouwde samenwerkingspartners. Onze keuze voor PostNL is al heel lang geleden gemaakt en toen speelde duurzaamheid nog niet bewust een rol. Inmiddels is dat wel anders.”

Over RPI Print

RPI Print is in 1979 opgericht in het Amerikaanse Seattle. Paro Printing uit Eindhoven werd in 2011 aan RPI toegevoegd om vooral de Europese markt te bedienen. Er gaan nu zo’n 700.000 orders per jaar vanuit Eindhoven de wereld in. In 2022 was ruim 30% van die bestellingen bestemd voor de Nederlandse markt. Naast Nederland, staan ook België, de UK, Duitsland, Frankrijk, Italië en de Scandinavische landen in de top tien. Een enkele keer verzendt RPI Print ook een pakketje naar meer exotische landen zoals Ruwanda, de Malediven, China of Qatar.

In totaal kan het bedrijf in Eindhoven duizenden verschillende gepersonaliseerde printproducten maken. Van complete fotoboeken tot uitnodigingen en kleine visitekaartjes. De content en uitvoering is iedere keer anders en er ligt dan ook niets op voorraad.