Twinkle | Digital Commerce

E-commerce in Ierland

2023-08-30
1000562
  • [onderzoek]
  • 1:57

Twinkle zoekt letterlijk de grens op. In de rubriek Grenzeloos laat de redactie haar licht schijnen op een e-commerce ontwikkeling in een land dat niet vaak aan bod komt, maar zeker de moeite waard is om te bespreken. Deze keer: de verhuizing van het moederbedrijf van Pinduoduo en Temu naar Ierland.

PDD, de holding achter online platforms Temu en Pinduoduo, heeft zijn officiële hoofdkantoor verplaatst naar Dublin. Eerder vermeldde het bedrijf nog een adres in Shanghai. Dublin was al interessant voor internationale techbedrijven als Google, Facebook en Twitter, maar nu vinden ook Chinese giganten hun weg naar de hoofdstad van Ierland. Zo heeft eveneens Shein er pas geleden een hoofdkantoor geopend.

In de jaren negentig was Ierland een economisch succesverhaal. De sterke groei van economie en het gebruik van geavanceerde technologie, leverde het land de bijnaam ‘Keltische Tijger’ op. Echter, de financiële crisis in 2008 betekende een behoorlijke pauze in die economische groei. Sindsdien legde de regering steeds meer de nadruk op het versterken van de kenniseconomie. Het resultaat is een betere economie dan ooit, schreef de NOS begin dit jaar nog.

Verwachte stijging

Op het gebied van e-commerce is Ierland wereldwijd de 44ste grootste markt met een door EcommerceDB voorspelde omzet van omgerekend bijna 6,2 miljard euro in 2023, waarmee het land voor Singapore komt te staan. Naar verwachting zal de omzet jaarlijks met 11,2 procent groeien, wat een resultaat van (omgerekend) ruim 9,4 miljard euro in 2027zou betekenen. Kijk je naar de populaire branches binnen de Ierse e-commerce in 2022, dan staat mode bovenaan met 34,3 procent. Voedsel en persoonlijke verzorging volgt met 22,1 procent, daarna volgen speelgoed, hobby en doe-het-zelf met 15,1 procent, en meubels & huishoudelijke apparaten met 14,3 procent op de lijst. De categorie elektronica en media sluit de top-5 af met 14,2 procent.

Opvallende vijfde plek

De grootste speler op de Ierse e-commercemarkt in 2022 was het Amerikaanse online platform Amazon. Op plek twee vinden we de Britse supermarktketen Tesco en op de derde plek staat het Amerikaanse technologiebedrijf Apple. Op plek vier en vijf vinden we respectievelijk de Britse winkelketen Currys (vooral elektronica) en Argos Ireland (met een zeer uitgebreid assortiment). Een vijfde plek in deze lijst zegt blijkbaar niet zoveel, want deze laatstgenoemde keten stopt op 24 juli 2023 met de winkels en online activiteiten in Ierland.