Twinkle | Digital Commerce

iDeal overgenomen door Europees samenwerkingsverband van banken

2023-04-25
1000562
  • [nieuws]
  • 2:03

Het Nederlandse betalingssysteem iDeal gaat verder onder het European Payments Initiative (EPI). De betaalmethode zal de basis vormen voor een nieuwe Europese betaaloplossing.

Ook het Luxemburgse betaalbedrijf Payconiq, leverancier van iDeal, zal worden overgenomen. Het EPI maakt bekend een akkoord te hebben bereikt met de aandeelhouders van beide organisaties voor de overname. Het Nederlandse iDeal is eigendom van ABN AMRO, ING en Rabobank. De drie banken hadden de betaalmethode ondergebracht bij Currence. Die laatste organisatie draagt iDeal nu over aan het EPI. ABN AMRO en Rabobank maken hiermee ook bekend dat ze toetreden tot het EPI, in navolging van ING.

Innovatieve betaaloplossing

Het EPI is een samenwerkingsverband van banken en betalingsinstellingen uit België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. De organisatie heeft als doel dat er een gemakkelijke oplossing komt voor online betalingen in alle deelnemende landen. Met iDeal als basis zegt het te gaan bouwen aan een innovatieve betaaloplossing op basis van een nieuw en uniform betaalplatform voor Europa.

Het EPI maakt bekend dat het nieuwe betalingssysteem inzet op een uitgebreide reeks diensten. In de eerste fase moeten betalingen van persoon-tot-persoon en van persoon-tot-professional mogelijk worden, waarna de dienstverlening zal worden uitgebreid met online en mobiel betalen, om op termijn point-of-sale betalingen te faciliteren. EPI wil diverse soorten transacties mogelijk maken, waaronder eenmalige betalingen, abonnementen, betalen in termijnen, betalingen bij levering en reserveringen. Aanvullende diensten met toegevoegde waarde zullen in de loop van de tijd toegevoegd worden, zoals verantwoorde ‘Buy Now, Pay Later’, digitale identiteitsfunctionaliteit en spaar- en loyaliteitsprogramma’s.

De lancering van de digitale portemonnee met P2P-functionaliteit is eind dit jaar gepland voor de eerste gebruikers (in een piloot fase) in Frankrijk en Duitsland. Een bredere marktintroductie in België, Frankrijk en Duitsland zal begin 2024 plaatsvinden. Deze drie regio’s vertegenwoordigen samen meer dan de helft van de niet-contante betalingen in het eurogebied. Uitbreiding naar andere Europese landen volgt in een later stadium.

Gevolgen Nederland

Onlangs kondigde iDeal nog aan te werken aan een nieuwe versie van de betaalmethode, waarbij de checkout een stuk sneller en gemakkelijker moet worden. Klanten kunnen in de omgeving van hun eigen bank een profiel voor iDeal aanmaken, wat ze vervolgens meenemen bij betalingen bij webwinkels.

Volgens Daniel van Delft, ceo van Currence iDeal blijft de organisatie zich in eerste instantie richten op de uitrol van het vernieuwde iDeal. ‘Voor de lange termijn kijken we ernaar uit om met onze partners samen te werken om de sterkst mogelijke basis te realiseren voor dit echt Europese betalingssysteem.’ De overnames hebben geen directe gevolgen voor de Nederlandse consument en bedrijven die de betaalmethode gebruiken.