Twinkle | Digital Commerce

Wing-baas: ‘In 2024 kleine pakketjes goedkoper thuisbezorgd met drone’

2023-03-13
1000562
  • 1:29

Medio 2024 is het bezorgen van kleine pakketjes bij consumenten thuis per bezorging goedkoper met de drone dan vervoer over land. Die voorspelling doet de ceo van Wing, een zusterbedrijf van Google dat gespecialiseerd is in dronelevering.

Levering van pakketten middels drones is iets waar momenteel veel mee getest wordt. Zo ook door Wing, dat bijvoorbeeld in Australië maar ook in Dublin al geruime tijd hiermee aan het testen is. In Australië bezorgt Wing zelfs al duizenden pakketten met drones. Onlangs maakte het bedrijf verdere plannen bekend. Zo worden de bezorgdrones binnenkort in meer landen getest en wil Wing volgend jaar de dronelevering significant gaan uitbreiden. In totaal moeten er meerdere miljoenen pakketten per jaar met de drone worden bezorgd.

Volgens ceo Adam Woodworth is levering per drone op grote schaal ook goedkoper dan levering via bestelbusjes. Zo schrijft hij in een blogpost: ‘We verwachten dat ons systeem medio 2024 in staat zal zijn om miljoenen leveringen voor miljoenen consumenten te verwerken tegen lagere kosten per levering van kleine pakketten dan vervoer over land.’

De efficiëntie van de dronebezorging zit hem volgens Wing in een groot aantal locaties waar vandaan de drones straks opstijgen, in plaats van een gecentraliseerd dc. Wing werkt met verschillende soorten zogeheten ‘Pads’, dat zijn plekken waar de drones opladen en worden beladen met pakketten. Die kunnen ze zelf ophalen, maar er zijn ook locaties waar medewerkers pakketten onder de drones moeten hangen. Uiteindelijk moet Wing naar een systeem toe dat vergelijkbaar werkt als Uber, waarbij de bestelling wordt verwerkt door de dichtstbijzijnde drone.

Volgens Woodworth brengen de drones nu voornamelijk nog boodschappen en maaltijden. Later wil Wing verzendkosten in rekening gaan brengen voor de bezorging. Nu gebeurt dat nog gratis.