Twinkle | Digital Commerce

Scandinavische en Duitse wedloop in crossborder e-commerce lijst

2023-04-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:10

Duitse en Scandinavische retailers domineren de Europese crossbordermarkt. Er is een heuse strijd gaande tussen verschillende retailers in de top-10. Nummer één Ikea houdt ondertussen zijn positie stevig vast.

Jaarlijks publiceert onderzoek platform Cross-Border Commerce Europe een lijst met de ‘500 sterkste Europese spelers in crossborder e-commerce’. Daarin worden retailers gerangschikt op basis van verschillende parameters: zoals online verkopen, seo-indicatoren en het aantal actieve landen en bezoekers.

De totale online crossborder verkopen vielen vorig jaar tegen, is de eerste conclusie uit het onderzoek. De totale markt genereerde in 2022 een omzet van 179,4 miljard euro. Een stijging van 5 procent. Hoewel er sprake is van een stijging, is deze lager dan verwacht. Volgens de onderzoekers komt dit door een combinatie van een lager consumentenvertrouwen en inflatiedruk.

Namen en rugnummers

Dat neemt niet weg dat de top van de lijst een interessante verschuiving laat zien. Vorig jaar bestond deze nog uit Ikea, H&M, Lego, Zalando, Lidl en About You. Drie Scandinavische bedrijven, gevolgd door drie Duitse. Dit jaar is dat aardig opgeschud. Ikea blijft zoals gezegd nog op plek 1, Lidl heeft een flinke sprong gemaakt, van plek 5 naar plek 2. Zalando staat nu op de 3e positie, gevolgd door H&M en Lego. Op nummer 6 vinden we de eerste retailer die niet uit die regio komt, namelijk het Spaanse Zara.