Twinkle | Digital Commerce

Hopr wil 'de bol.com' van food worden

2023-03-30
999562
  • [nieuws]
  • 1:29

De online supermarkt Hopr gaat zijn bezorging komend jaar uitrollen naar heel België. Door samenwerkingen met leveranciers wil het bedrijf uitgroeien tot het online platform voor food.

Dat vertelt oprichter Stijn Martens tijdens de Webwinkel Vakdagen in Jaarbeurs Utrecht. Martens begon zijn project in 2019 en startte in mei 2021 met bezorging in de regio Hasselt. De resultaten van het eerste jaar bezorging zijn veelbelovend, zo toont hij in zijn presentatie. Zo’n 80 procent van de klanten keert terug en de gemiddelde orderwaarde is 109 euro. Met name groenten en fruit lopen goed, aldus Martens.

Na een jaar proefdraaien in regio Hasselt moet de super nu flink opschalen. De groei wil het bedrijf bereiken met een ander model dan normale supermarkten – het enkel verkopen van supermarktproducten zal volgens Martens nooit rendabel zijn vanwege de hoge kosten van het order picken en bezorging. ‘We zijn geen marktplaats, maar je zou ons wel in dat segment kunnen plaatsen. De FMCG-industrie heeft als grote frustratie dat ze soms zelfs elke paar maanden moeten onderhandelen met de afnemers van hun producten. Wij willen hen meer gemak bieden en samen groei realiseren op basis van data en techniek.’

Die strategie moet van Hopr de ‘bol.com van food’ maken, aldus Martens. ‘Voor de consument bieden we één plaats waar alles op het gebied van food te vinden is. En tegelijkertijd bieden we de leverancier ook voordelen. Voor hen maken we alle data van ons platform inzichtelijk. Voor zover ik weet doet geen enkele supermarkt dat op die manier in België.’

Hopr – een samentreksel van ‘Home Delivery’ en ‘Shopper’ – wil na de landelijke uitrol in een jaar tijd toewerken naar 700.000 tot 1 miljoen bestellingen per jaar, met een gemiddelde bestelwaarde van 85 euro, en een marktpenetratie van 10 procent.