Twinkle | Digital Commerce

Praxis’ marktplaats: synergie met België en ruimte voor pingpongballen

2023-02-03
1000561
  • [nieuws]
  • 1:37

Klusketen Praxis heeft sinds kort een eigen online marktplaats, naar eigen zeggen uniek in de DIY-branche. Door partners ruimte te geven moet het aanbod worden vergroot en een bredere waaier aan productcategorieën worden aangeboden.

Momenteel zijn er nog niet extreem veel partners op het platform te vinden. Volgens een woordvoerder van Praxis gaat het om ‘enkele tientallen’. Wel groeit dit aantal dagelijks. Uiteindelijk hoopt moederbedrijf Maxeda het assortiment te kunnen uitbreiden van zo’n 90.000 producten nu, naar meer dan een miljoen in de toekomst.

BeNe

Over die producten later meer. Wat opvalt is het podium dat Maxeda met haar marktplaats biedt aan potentiële partners. Aangezien Maxeda internationaal actief is met klusketens Praxis in Nederland en Brico en Brico Planit in België, kunnen die partners ook meteen in die landen verkopen: Belgische partners in Nederland en Nederlandse partners in België, plus natuurlijk de thuismarkt. Partners worden zelfs aangemoedigd dat te doen: ‘Het beleid is wel dat partners op beide markten Nederland en België tegelijkertijd actief worden, zodat we de groei in beide markten realiseren’, aldus Praxis in een toelichting. Uitzonderingen zijn volgens Praxis ‘uiteraard’ mogelijk, afhankelijk van bijvoorbeeld het product.

Grijze ballen

Op gebied van productuitbreiding wil Maxeda zich met het platform echt richten op aanvulling van doe-het-zelf en tuin-gerelateerde categorieën. Volgens het bedrijf is de potentie in die categorieën an sich al enorm. Wel wordt gezocht naar zogenoemde grey spots en krijgen partners de kans om daarop in te springen. Zo worden momenteel al tafeltennisproducten op het platform aangeboden, inclusief batjes en pingpongballen. Producten die je misschien niet meteen op een platform als Praxis zou verwachten, maar waar wel de toegevoegde waarde van wordt ingezien.

Potentiële partners die fulfilmentdiensten als bij bijvoorbeeld bol.com of Amazon gewend zijn of verwachten, komen (vooralsnog?) overigens van een koude kermis thuis. Praxis en Brico leveren de producten niet zelf bij de klant thuis. Dat moet de partner zelf doen.