Twinkle | Digital Commerce

Pieter Pot in financiële nood

2023-02-16
1000562
  • [nieuws]
  • 1:58

Verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot staat aan de rand van een faillissement. Om uit de financiële problemen te raken, zal de super een akkoord moeten bereiken met de schuldeisers.

Dat blijkt uit een brief aan leveranciers, die in handen is van RetailTrends. Daarin vragen de nieuwe aandeelhouders Jordan Koppelle en Dominique Rommers (van de Delicatessenfabriek) aan crediteuren om akkoord te gaan met een percentage van de openstaande vordering. In de brief wordt gesproken van een mogelijk faillissement: ‘Wij begrijpen dat het voor u een aanzienlijke aderlating betekent, doch in geval van faillissement zult u zich bij een aangesteld curator dienen te melden als concurrent crediteur, waarbij de preferent crediteuren voorgaan in betaling.’

Joeri Schoemaker is intussen teruggetreden als ceo, al blijft hij voorlopig wel het gezicht van Pieter Pot. Tegen RetailTrends zegt hij hierover: ‘Het gaat mij om het voortbestaan van de missie om van verpakkingsvrije boodschappen de norm te maken.’ Het is nog niet duidelijk of Schoemaker in de toekomst een rol blijft spelen binnen het bedrijf.

Nieuw geld

Volgens Koppelle en Rommers is het nog niet te laat voor de verpakkingsvrije super. Zij geven aan nieuw geld in de onderneming te willen steken, maar alleen na een akkoord met de huidige schuldeisers. De twee verwachten dat zo’n akkoord wel gaat komen en hopen dit eind deze maand te hebben afgerond. Er kan volgens hen bespaard worden op kosten door minder werk uit te besteden. Zo zorgt de Delicatessenfabriek al voor het wassen van de potten en wordt en wordt er nu ook naar het vullen van potten gekeken.

Het rommelt al enige tijd bij de verpakkingsvrije supermarkt. Vorig jaar moest Pieter Pot een reorganisatie door om break-even te kunnen draaien. Daarvoor werden er tientallen mensen ontslagen. Na de piek van corona kwam er een einde aan de fikse groei van het bedrijf, waarna het ook moeilijker bleek om geld op te halen bij investeerders.

Aanvulling 16-2:

Medeoprichter Martijn Bijmolt heeft op LinkedIn ook zijn vertrek aangekondigd. Hij richtte in 2019 samen met Jouri Schoemaker Pieter Pot op. Op het social mediaplatform schrijft Bijmolt: ‘Na vier jaar moeten we – met pijn in ons hart – het stokje overdragen. Zoals we altijd hebben gezegd: onze missie gaat boven ons bestaansrecht, onze missie gaat boven onze eigen positie.’ De overnamepartij hebben de oprichters gevonden in de Delicatessenfabriek. ‘Ik heb er vertrouwen in dat zij onze missie met vol enthousiasme zullen doorzetten,’ aldus Bijmolt.