Twinkle | Digital Commerce

Winkelleegstand laagste in jaren

2023-01-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:04

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is het afgelopen jaar afgenomen naar het laagste punt in tien jaar.

Het afgelopen jaar nam de winkelleegstand af met ruim 1.700, van 14.482 lege winkels aan het begin van 2022 naar 12.722 aan het einde van het jaar. Dat blijkt uit onderzoek van Locatus, dat stelt dat nu 6 procent van de winkelpanden leeg staat. Daarmee is de winkelleegstand op hetzelfde niveau als aan het begin van 2011.

Volgens Locatus zijn er grofweg twee redenen voor de lagere leegstand. Enerzijds omdat consumenten weer vaker naar de winkel gaan, waar de afgelopen jaren steeds meer mensen vooral naar webshops gingen. Daarnaast is de functie van veel winkelpanden het afgelopen jaar veranderd. In totaal kwamen er vorig jaar 4.900 nieuwe retailpanden bij, maar het aantal panden dat een andere functie kreeg lag op 8.600. Veel voormalige winkelpanden worden bijvoorbeeld omgebouwd tot woningen of kantoren.

Volgens directeur onderzoek Gertjan Slob van Locatus zal de leegstand in de toekomst nog wel iets verder zakken, maar is de bodem in zicht. ‘In een gezonde markt staat zo’n 4 tot 5 procent van de panden leeg. Dat komt omdat er altijd wel wat verschuivingen zijn, naast plekken die niet langer interessant zijn voor ondernemers. De leegstand zal dus niet heel veel lager uitkomen.’