Twinkle | Digital Commerce

Locatus: 'Minder winkelpanden leeg'

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:34

‘Winkelleegstand daalt én stijgt’, kopt Locatus boven een tussenrapport over de winkelleegstand in Nederland. Vergeleken met begin dit jaar stonden er op 1 juli jongstleden iets minder winkelpanden leeg. Het leegstaande winkelvloeroppervlak groeide wel behoorlijk.

De conclusie luidt dat vooral grotere panden leeg zijn komen te staan, bijvoorbeeld door het faillissement van V&D; gemeten naar het aantal winkels (63) legt dat bankroet niet zoveel gewicht in de schaal, gemeten naar lege winkelmeters juist wel. Onlangs werd bekend dat Hudson’s Bay behalve in Breda en Tilburg zijn intrek zal nemen in nog zeven voormalige V&D-panden.

Minder lege winkelpanden
Per saldo stonden er op 1 juli jl. 223 panden minder leeg dan op 1 januari dit jaar:

Te zien is dat er per saldo 140.000 leegstaande vierkante meters winkelvloeroppervlak bijkwamen in de afgelopen zes maanden, minder dan het gat dat V&D achterliet (ruim 350.000 vierkante meter). Uit het bericht van Locatus blijkt dat de totale winkelvoorraad - het aantal panden dat als winkel wordt aangemerkt - met ongeveer duizend is afgenomen in de afgelopen zes maanden. 'De verklaring is eigenlijk heel simpel', aldus het onderzoeksbureau. 'Er verdwijnen méér panden uit onze winkelvoorraad dan dat er extra leeg kwamen te staan.'

Winkelvoorraad
Locatus legt dat nader uit als volgt: 'De winkelmarkt blijft in beweging. Er komen nieuwe winkelpanden bij en er verdwijnen panden (sloop, samenvoegen van panden of nieuwe functie). Zo zijn er in het afgelopen half jaar ongeveer 3.000 nieuwe winkelpanden bijgekomen. Maar er zijn ook meer dan 4.000 van die winkelpanden verdwenen. Per saldo is het afgelopen half jaar de winkelvoorraad dus met 1.000 panden afgenomen. Een deel van die 4.000 panden die uit de winkelvoorraad verdwenen waren leegstaande panden (1.279). En van de 3.000 nieuwe panden staan er nog een aantal nu leeg (339).

Meer informatie vindt u op de site van Locatus.