Twinkle | Digital Commerce

PostNL en vakbonden sluiten principeakkoord over nieuwe cao

2023-01-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:19

PostNL heeft een principeakkoord gesloten met vakbonden CNV en BVPP over een nieuwe cao. Afgesproken is onder meer een loonstijging oplopend tot 9,5 procent in totaal vanaf 1 april 2022.

Ook krijgt het personeel een eenmalige uitkering van 1,5 procent van het jaarsalaris. De loonstijging omvat een structurele verhoging die in twee jaar tijd oploopt tot 9,5 procent. Hierbij geldt dat de laagste loonschalen er relatief het meeste op vooruit gaan. Het eerste deel van deze verhoging is eind vorig jaar al uitbetaald. Vanaf 1 juni dit jaar komt daar in drie stappen nog eens 5 procent loonsverhoging bij voor alle medewerkers die onder deze cao’s vallen. In 2023 gaat het om 2 procent in juni en 2 procent in september. In januari 2024 komt er nog eens 1 procent bij.

De nieuwe cao’s (PDF en PDF) hebben een looptijd van 24 maanden, gaan in op 1 april en eindigen op 31 maart 2024.

Aan het principeakkoord ging 9 maanden van onderhandelen aan vooraf. Lange tijd leken de onderhandelingen nergens op uit te komen. De vakbonden riepen hun leden zelfs op om actie te voeren. Uiteindelijk zijn de partijen er toch uitgekomen. Vakbonden CNV en BVPP leggen het principeakkoord nu voor aan hun leden.

FNV

Vakbond FNV zegt niet uitgenodigd te zijn door PostNL voor gesprekken over het eindbod van de cao. De vakbond legt het nieuwe eindbod dan ook niet voor aan zijn leden, omdat deze volgens de gekozen actieve leden ondermaats is en niet met de FNV is uitonderhandeld.