Twinkle | Digital Commerce

ACM: Amazon Prime eenvoudiger op te zeggen

2022-07-01
1000562
  • 0:58

Het Amazon Prime lidmaatschap wordt voor consumenten eenvoudiger om op te zeggen. Voorheen bleek het opzeggen van het account nogal wat voeten in de aarde te hebben, maar dat is binnenkort verleden tijd.

Dat heeft Amazon afgesproken met de Europese Commissie en de marktwaakhonden van de EU-lidstaten, waaronder in de Nederland de ACM.

Gebruikers zouden wel eenvoudig een abonnement kunnen afsluiten, maar als ze daar vervolgens vanaf willen moesten ze veel moeite doen om het abonnement op te zeggen. ‘Ze moesten bijvoorbeeld verschillende pagina’s door scrollen en waarschuwingen wegklikken’, schrijft de ACM.

In plaats daarvan moet het nu ‘in twee klikken’ mogelijk zijn om de dienst – dat onder andere gratis levering en een streamingsdienst bevat – op te zeggen ‘We zien vaker dat bedrijven consumenten beïnvloeden om keuzes te maken die ze anders niet zouden maken, door het ze bijvoorbeeld moeilijk te maken hun abonnement te beëindigen’, stelt bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. ‘Dit soort manipulatie door de vormgeving van de app of website kan een schending van de consumentenregels zijn.’