Twinkle | Digital Commerce

Nederlands personeel Zapp voert actie na massaontslag

2022-06-24
1000561
  • [nieuws]
  • 1:28

Medewerkers van flitsbezorger Zapp protesteren deze vrijdagmiddag bij het hoofdkantoor van Zapp in Nederland. De medewerkers zijn naar eigen zeggen ‘schaamteloos aan de kant gezet’ en gaan actievoeren ‘voor respect en genoegdoening’.

Reden voor de actievoering is een massaal ontslag. Volgens de medewerkers, verenigd via vakbond Radical Riders, zijn de medewerkers al enkele maanden verwikkeld in een conflict met het bedrijf. Zij eisten eerder met behulp van Radical Riders eerlijkere lonen, behoud van bonussen, betere en meer transparante communicatie en veiligere werkomstandigheden. Ook wilden de medewerkers af van een regel, die voorschrijft dat riders ook na einde contract niet voor een ander bedrijf datzelfde werk mogen doen. De medewerkers organiseerden een staking in een darkstore, nog voor die staking ging Zapp met hen in gesprek en werden betere werkomstandigheden beloofd, evenals het schrappen van eerdergenoemde regel.

Maar volgens de medewerkers sloeg dat allemaal om toen de vestiging van Zapp in De Pijp moest sluiten. ‘Toen trok het bedrijf plots nagenoeg alle toezeggingen in. Een deel van de Zappers van De Pijp werd over Amsterdam verspreid.’ Het protest deze vrijdag stond dus al gepland, maar toen kwam er een zoomgesprek met de eigenaren. Daarin zou de medewerkers zijn meegedeeld dat het vanwege politieke redenen niet mogelijk is om de Nederlandse tak van Zapp te verkopen en dat Zapp hier dus definitief de deuren sluit. Medewerkers worden per 1 september ontslagen. ‘Nu wij schaamteloos aan de kant worden gezet gaan we actievoeren voor respect en genoegdoening’, besluiten de medewerkers. ‘Wij roepen het kantoorpersoneel op zich bij ons aan te sluiten.’

Eerder deze week werd al bekend dat Zapp een vertrek uit Nederland overweegt. Komende maand zou er een definitief besluit moeten volgen.