Twinkle | Digital Commerce

Meerderheid maaltijdbezorgers in Brussel werkt illegaal

2022-05-03
1000562
  • [nieuws]
  • 0:53

Uit onderzoek van Brusselse autoriteiten blijkt dat meer dan de helft van de maaltijdbezorgers die in Brussel actief zijn, dat werk doet zonder een geldige verblijfsvergunning.

Uit steekproeven zou blijken dat 55 procent van bezorgers rondrijdt zonder geldige verblijfsvergunning, schrijft L’Echo. Bij Deliveroo en Uber Eats kwam men de meeste gevallen tegen, maar dat komt vooral omdat zij de grootste zijn in Brussel.

‘Het meest verontrustende is dat de onlangs geconstateerde onregelmatigheden ernstiger zijn dan die uit het verleden’, laat woordvoerder Fabrizio Antioco van het auditoraat van Brussel weten. De illegalen zijn niet in dienst van de bezorgbedrijven, maar werken in opdracht en in plaats van zelfstandige koeriers in ruil voor een deel van hun loon. Die methode is al langer bekend bij zowel de Brusselse autoriteiten als de maaltijdbezorgers zelf. Zo laat Deliveroo weten steeds meer controles zelf uit te voeren en waar nodig op te treden. Ook zou er een systeem met gezichtsherkenning worden ontwikkeld om deze vorm van fraude te voorkomen.