Twinkle | Digital Commerce

Flitsbezorgers stellen gedragscode op

2022-05-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:03

Flink, Getir, Gorillas en Zapp hebben samen een gedragscode opgesteld en ondertekend. Daarin beloven ze onder andere dat ze de locaties voor hun dark stores zorgvuldiger zullen selecteren.

In de gedragscode zijn afspraken gemaakt over zes verschillende uitgangspunten, zo schrijven verschillende media op basis van berichtgeving van ANP. Allereerst worden de vestigingen voortaan 'met zorg uitgekozen' en komen er geen dark stores meer in centrale winkelstraten, voetgangerszones of dichtbij basis- en middelbare scholen. Daarnaast mag er geen overlast zijn voor omwonenden en moet er op de stoep ruimte blijven voor voetgangers.

De veiligheid van het personeel en medeweggebruikers heeft volgens de vier partijen ‘de hoogste prioriteit’. Zo wordt de snelheid van e-bikes begrensd op 25 kilometer per uur, elektrische scooters mogen niet harder van 45 kilometer per uur. Bezorgers worden per uur betaald en worden niet aangepakt als ze te langzaam rijden en worden niet beloond voor snelheid.

Er bestaat al enige tijd frustratie onder omwonenden van dark stores van flitsbezorgers. Verschillende steden besloten daarom nieuwe locaties van flitsbezorgers te verbieden. Flink, Getir, Gorillas en Zapp zeggen dat ze vanaf nu voor elke vestiging afspraken willen maken met betreffende gemeenten over onder meer ‘parkeren, bevoorrading en het aangezicht van de vestiging.’