Twinkle | Digital Commerce

Albert Heijn versnelt duurzame bezorging in grote binnensteden

2022-05-31
1000562
  • 1:16

Albert Heijn zet een tandje bij in de verduurzaming van transport naar klanten en winkels. Eind dit jaar is de thuisbezorging van boodschappen, evenals bevoorrading van winkels in het centrum van Den Haag 100 procent elektrisch. Later volgen Rotterdam, Utrecht en Amsterdam.

De supermarkt richt zich daarbij naar eigen zeggen vervroegd op de zero emissiezones die door Nederlandse steden vanaf 2025 worden ingevoerd. Per 2030 mogen in die binnensteden alleen nog volledig emissievrije bezorgauto’s en vrachtwagens rijden. Albert Heijn wil daar niet op wachten en zet dus eerder al stappen. Om te beginnen dus in Den Haag, Rotterdam volgt in het eerste kwartaal van komend jaar, Utrecht en Amsterdam in de tweede helft van dat jaar.

Dat verduurzamen doet Albert Heijn door over te stappen op biobrandstof en – vooral ook – in te zetten op elektrische bezorging. Dat laatste doet het al steeds meer, maar de super geeft aan samen met zijn vervoerspartners het aantal elektrische vrachtwagens en bezorgauto’s uit te gaan breiden. ‘De vraag naar transport groeit, mede door de populariteit van thuisbezorging. Tegelijkertijd willen we de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk verminderen. We zien het als onze verantwoordelijkheid om hierin snel grote stappen te zetten’, stelt directeur Logistiek & Keten Constantijn Ninck Blok.

Naast het zelf inzetten op elektrische bezorging, plaatst Albert Heijn dit jaar nog 240 laadpalen bij zijn winkels, zodat klanten hun auto kunnen opladen.