Twinkle | Digital Commerce

Duurzame en handgemaakte producten van hout

2022-04-05
1000562
  • [interview]
  • 1:30

Meer bewustzijn creëren, minder plastic speelgoed, duurzaamheid, en ook zelf producten maken: dat vormde de motivatie voor het ontstaan van Houtwarenhuis.nl.

Bij eigenaar Marthijn van Oostveen, die in het verleden al een aantal webwinkels had met elektronica-accessoires, begon na een paar jaar freelance online marketeerschap een eigen webshop toch weer te lonken. Dus combineerde hij zijn passie voor e-commerce met die voor duurzaamheid en opende hij eind vorig jaar Houtwarenhuis.nl. Het assortiment bestaat uit duurzame en handgemaakte producten van hout; op dit moment betreft het speelgoed en door de eigenaar zelf gemaakte bad-, borrel- en wandplanken. ‘Het speelgoed is van het merk Plan Toys en is gemaakt van rubberbomen die geen latex meer produceren. Vroeger werden deze bomen verbrand. Het gehele productieproces is duurzaam, daar word ik enthousiast van’, vertelt Van Oostveen. Daarnaast laat hij voor elke order een boom aanplanten via Eden Forest.

Alle bestellingen worden door Van Oostveen zelf ingepakt en verstuurd met PostNL. ‘Ik verpak de producten zo veel mogelijk in duurzaam verpakkingsmateriaal; de meeste verpakkingen hebben een FSC-keurmerk.’ Daarnaast bezorgt de webshopeigenaar rondom zijn woonplaats Amersfoort veel orders zelf. ‘Ik wil mijn logistiek zo veel mogelijk in eigen beheer houden, omdat ik dan weet wat erin en eruit gaat.’ Voor wat betreft de marketing van zijn nieuwe shop focust Van Oostveen op SEO, ‘omdat ik van de langetermijnstrategie ben’. Daarnaast maakt hij gebruik van socialmediakanalen Pinterest en Instagram.

Een uitdaging is het bijbenen van de productie, vertelt de eigenaar: ‘Ik maak een groot deel van de artikelen zelf. Dit vergt erg veel tijd. Daarnaast moet ik mijn shop up-to-date houden en soms is dit lastig te combineren.’ Verder wil hij zo spoedig mogelijk het assortiment met merken gaan uitbreiden. Daarvoor is hij nog op zoek naar andere leuke, duurzame merken, gerelateerd aan hout, die hij in zijn webshop mag verkopen.