Twinkle | Digital Commerce

De groeiende markt van flitsbezorging

2022-05-04
1120630
  • [achtergrond]
  • 1:38

Flitsbezorging maakt een snelle groei door in Nederland. Consumenten zoeken service en gemak en flitsbezorgers voorzien in deze behoefte. De snelle groei zorgt voor vragen, uitdagingen en kansen. Het is aanleiding voor INretail, Thuiswinkel.org en E-commerce Nederland om het concept flitsbezorging te analyseren en te duiden en aanbevelingen te doen naar betrokken stakeholders.

Flitsbezorging groeit razendsnel, ook in ons land. Zapp, Gorillas, Getir en Flink zijn in de grotere steden inmiddels gevestigde namen als het gaat over flitsbezorging. Voor consumenten betekent het service aan de voordeur en dus veel gemak. De snelle groei zorgt voor kansen, maar levert soms lokaal ook zorgen op, denk maar aan de aandacht die zogenaamde darkstores de laatste weken kregen.

INretail, Thuiswinkel.org en E-commerce Nederland hebben zich samen over het fenomeen flitsbezorging gebogen. Het resultaat is een analyse van flitsbezorging met aanbevelingen voor betrokkenen. Dat zijn onder andere gemeenten, zie ook de aanbevelingen die we voor hen hebben geschreven, maar we zien ook opties voor ondernemers in de winkelstraat. Het is altijd goed om kansen te verkennen. Flitsbezorgers zoeken vaak lokale samenwerkingen op. Bedrijfsmatig gezien kan dat een interessante kant van dit fenomeen zijn. En: flitsbezorging gaat lang niet alleen over dagelijkse boodschappen. Alles wat bezorgd kan worden is in potentie interessant.

Flitsbezorging vooral onder jongeren populair

GfK deed in januari 2022 navraag onder 46.000 consumenten en daaruit bleek dat 2,8 % van de Nederlanders in de afgelopen drie maanden ten minste één keer gebruik heeft gemaakt van flitsbezorging. In augustus 2021 was dat nog maar 1,4 procent. Vooral onder jongeren is het populair. Inmiddels maken ongeveer 700.000 klanten zo nu en dan gebruik van een flitsbezorger. Als de groei op deze voet doorgaat, is flitsbezorging volgens onderzoeksbureau Kantar over ongeveer een jaar goed voor een omzet van circa € 1 miljard.

Flitsbezorging past in een trend van veranderend consumentengedrag dat draait om gemak. Nu besteld, supersnel in huis. Het zal invloed hebben op hoe we kijken naar onze steden en de retail. INretail, Thuiswinkel.org en E-commerce Nederland roepen op om met alle partijen (ondernemers, gemeenten, consumenten, bewoners) te zoeken naar een goede invulling van dit opkomende fenomeen.

Nieuwsgierig geworden? Hier lees je de analyse en aanbevelingen.