Twinkle | Digital Commerce

Amazon’s groei vlakt af

2022-04-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

De omzet bij Amazon steeg in het afgelopen kwartaal met zeven procent tot 116,4 miljard dollar (109,9 miljard euro). Daarmee lijkt de groei van de afgelopen jaren af te vlakken.

Vorig jaar steeg de omzet in dezelfde periode nog met 44 procent, wat niet per se opmerkelijk is gezien we toen nog wereldwijd te maken hadden met veel coronamaatregelen. Amazon zag het bedrijfsresultaat ook fiks afnemen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021: van 8,9 miljard dollar (8,4 miljard euro) naar 3,7 miljard dollar (3,5 miljard euro). Dat is een daling van 58 procent.

Verlies

Onder de streep noteerde Amazon een nettoverlies van 3,8 miljard dollar (3,3 miljard euro), vorig jaar wist het bedrijf in het eerste kwartaal nog een nettowinst neer te zetten van 8,1 miljard dollar (7,7 miljard euro). Dat had vooral te maken met een waarderingsverlies van 7,6 miljard dollar van Amazon’s belang in Rivian Automotive, een fabrikant van elektrische auto’s. Die aandelen daalden in Q1 met vijftig procent.

De magere resultaten zijn volgens Amazon te wijten aan de hoge kosten van het begin van dit jaar. Zowel de pandemie en de oorlog in Oekraïne worden door ceo Andy Jassy genoemd als ‘ongewone uitdagingen’ voor Amazon.

AWS

Wat het wel goed doet bij Amazon is de clouddienst AWS, die verhoogde de omzet met 37 procent naar 18,4 miljard dollar (17,4 miljard euro). Jassy: ‘Met een jaarlijkse groei van 34 procent in de afgelopen twee jaar, heeft AWS een belangrijke rol gespeeld bij het helpen van bedrijven bij het doorstaan van de pandemie en het verplaatsen van meer van hun workloads naar de cloud.’