Twinkle | Digital Commerce

Video Vrijdag: Ken Hughes over disruptie op de winkelvloer

2017-05-27
180101
  • 1:34

In deze aflevering van de rubriek ‘Video Vrijdag’ hoort u Ken Hughes aan het woord. De Ier is een veelgevraagd spreker over veranderingen in consumentengedrag. In de video hieronder, over shoppermarketing, stelt hij bestaande retailnormen ter discussie.

Hughes was deze week een van de keynote speakers op de Global E-commerce Summit in Barcelona. ‘We kopen niet digitaal, we zijn digitaal’, was de strekking van zijn presentatie. Discussies over retail gaan volgens hem zelden verder dan praatjes over technologie, terwijl de consument zelf is veranderd.

Shoppermarketing
Onderstaande video is geschoten op een ander congres waarop Hughes recentelijk sprak. Daarin bespreekt hij mogelijkheden voor retailers en merken om consumenten te verleiden op de winkelvloer, waarvoor de term shoppermarketing wordt gebruikt.

Honderd jaar stilstand
Hughes gaat in de op ‘de geboorte van de shopper’, met de opening van de eerste self-service supermarkt door het Amerikaanse Piggly Wiggly in 1916. ‘Wow. Het was een revolutie. Je kon er naar binnen gaan en producten zelf aanraken. Je kon de artikelen die je wilde in je eigen mandje stoppen.’

De Ier constateert dat er honderd jaar later weinig of niets is veranderd. ‘We doen exact hetzelfde. We hebben winkelpaden, schappen, producten op die schappen en we vragen of mensen die willen kopen.’ Hij pleit voor ontwrichting (‘disruption’) van bezoekers op de winkelvloer. ‘Mensen denken bij shoppermarketing aan reclames in winkels. Maar dat is slechts instore media. Shoppermarketing gaat over gedragsverandering.’

Zintuigen prikkelen
Winkeliers zijn volgens Hughes veel te veel bezig met zenden, terwijl ze de (inter)actie op moeten zoeken. Hij vindt dat ze de focus op prijs en promoties moeten verlaten en op een creatieve en innovatieve manier alle zintuigen van klanten moeten prikkelen.

Meer over shoppermarketing leest u bij de collega’s van Shopper Marketing Update.