Twinkle | Digital Commerce

Messenverkoop alleen aan 18+’ers

2022-03-02
1120630
  • [nieuws]
  • 1:05

De jeugdcriminaliteit daalt, maar niet in de categorie ernstige geweldsdelicten. Er is in de politiestatistieken sprake van een stijging van het aantal jongeren onder de 18 jaar die verdacht wordt van wapenincidenten. De overheid werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving die vanaf 2023 verkoop van messen alleen mogelijk maakt aan mensen vanaf 18 jaar. Zowel in de winkel als via webshops wordt leeftijdsverifi catie verplicht bij de verkoop van messen.

Actieplan

Hierop vooruitlopend hebben landelijke en lokale organisaties hun verantwoordelijkheid genomen en samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid het ‘Actieplan Wapens en Jongeren’ opgesteld. Daarin staan afspraken om het wapenbezit onder jongeren terug te dringen. Wij ondersteunen dit actieplan ook en roepen de e-commercesector op zijn verantwoordelijkheid te nemen. De boodschap dat messen alleen nog aan mensen vanaf 18 jaar verkocht worden, communiceren wij vanaf deze maand actief naar onze achterban en via de andere kanalen van Thuiswinkel.org. Er is een toolkit samengesteld die retailers stimuleert mee te doen en de boodschap ‘messen verkoop alleen aan 18+’ in de (web) winkelcommunicatie ondersteunt.

Leeftijdsverificatiesysteem

Aan de winkelkassa kan de leeftijd van een consument via een Wettelijk Identifi catie Document (WID) geverifieerd worden. Online moet dit op een andere manier. Waar tot de inwerkingtreding van de wet een vinkje 18+ volstaat, moet op den duur een beter leeftijdsverificatiesysteem worden opgezet. Denk hierbij aan iDIN, IRMA, PiM of een andere oplossing.

Ga naar thuiswinkel.org/messenverkoop