Twinkle | Digital Commerce

Eerste eID-pilots starten in januari

2017-05-27
180101
  • 1:13

De eerste pilots met Idensys, de naam waaronder eID op de markt komt, gaan komende maand van start. Met het elektronische identificatiebewijs kunnen burgers straks onder andere inloggen en kopen bij webwinkels.

Dat is te lezen op Eid-stelsel.nl, een site van de rijksoverheid. Het was de bedoeling dat de eerste eID-pilots dit jaar zouden beginnen, nu wordt januari concreet genoemd als startmaand. Dat is mogelijk door de entree van de eerste leverancier van Idensys: Digidentity.

Inloggen
Om te beginnen kunnen maximaal dertigduizend mensen inloggen bij twintig bedrijven en overheden. ‘De inlogmiddelen worden uitgegeven door bedrijven die erkend leverancier van Idensys zijn. De pilots geven inzicht in hoe Idensys in de praktijk werkt en ervaren wordt. De resultaten van de evaluatie zijn medio 2016 bekend. Daarna wordt bekend of en hoe Idensys door meer organisaties gebruikt kan worden.’

Leeftijdsverificatie en one-click buy
In de Retailagenda, het veelomvattende plan voor de Nederlandse detailhandel, werd afgelopen maart opgenomen dat eID in 2016 beschikbaar moet komen in de vijf grootste webwinkels van Nederland. Het stelsel faciliteert onder andere valide leeftijdsverificatie en one-click buy.

Hoogwaardig inloggen
Het eID Stelsel wordt ontwikkeld als standaard voor inloggen bij online dienstverlening. Burgers, consumenten en ondernemers kunnen straks uit meerdere ‘inlogmiddelen’ zelf het middel kiezen waarmee ze hun identiteit kenbaar maken. Het meervoud aan opties biedt bovendien uitkomst bij storingen of uitval van één van de mogelijkheden.