Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond: ‘Webshoppen buiten de EU nog steeds niet aangeraden’

2022-01-24
1000562
  • [nieuws]
  • 0:54

Producten die bij webwinkels buiten de EU worden aangeschaft vallen over het algemeen tegen, werken slecht of zijn onveilig. Dat concludeert de Consumentenbond na een steekproef.

De bond kwam twee jaar geleden ook al tot eenzelfde conclusie. In die tijd is er dus niet veel veranderd. De bond vroeg ditmaal 10.000 consumenten naar hun ervaringen met buitenlandse webwinkeliers. Vooral AliExpress, Amazon.com en Wish blijken populair. Maar bijna een derde (29 procent) van de ondervraagden bleek het afgelopen jaar minimaal één product te hebben gekocht dat niet aan de verwachtingen voldeed. Zo bleken sommige telefoonopladers niet op te laden en ontving men ledlampen die maar 6 uur brandden. Ook kwamen er veel klachten over ontvangen kleding binnen.

Ook namen onderzoekers van de bond zelf de proef op de som. Zij bestelden 50 verschillende producten. 26 producten voldeden niet aan de gestelde veiligheidseisen. Ook ontbraken vaak de vereiste veiligheidskeurmerken, en was er geen aanspreekpunt in de EU voor de toezichthouder. Dat laatste is verplicht.