Twinkle | Digital Commerce

Groot deel producten webshops buiten EU onveilig

2020-02-24
1024512
  • [nieuws]
  • 1:02

Een aanzienlijk deel van de producten die in buitenlandse webshops buiten de Europese Unie worden verkocht, zijn onveilig of bevatten te veel schadelijke stoffen.

Dat blijkt uit een peiling van De Consumentenbond samen met vijf andere Europese consumentenorganisaties. De onderzoekers bestelde 250 verschillende producten, zoals kinderproducten, elektronica, cosmetica en sieraden bij platforms als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Met 165 producten bleek wat mis te zijn. Zo mist bij cosmetica vaak belangrijke info over de samenstelling van het product, en zitten in veel artikelen meer schadelijke stoffen dan is toegestaan.

Smeltende producten

Bij veel van de bestelde elektronica, zoals powerbanks, usb-laders en reisadapter bleek de veiligheid niet in orde. ‘Ze kunnen een schok geven, oververhit raken, smelten en zelfs in brand vleigen’, aldus de bond, die consumenten adviseert om geen kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed of elektronische apparaten te kopen bij platforms buiten de EU. ‘Consumenten realiseren zich onvoldoende dat ze spullen kopen van aanbieders die zich niet aan de Europese regels houden’, stelt Sandra Molenaar, directeur bij de Consumentenbond. ‘Daardoor lopen ze enorme risico’s. Er moet iets gebeuren op het gebied van bewustwording. Maar er zijn ook andere maatregelen nodig, bijvoorbeeld omdat toezicht moeilijk is.’