Twinkle | Digital Commerce

H&M: wij doen niet mee aan Black Friday

2021-11-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:09

H&M doet in Nederland dit jaar niet mee aan Black Friday. Dat laat het bedrijf in een statement weten. De fashionretailer zegt deelname niet te kunnen rijmen met zijn ambitie van duurzaam ondernemen.

In het bericht meldt H&M het belangrijk te vinden dat aankopen worden gekoesterd en dat producten zo duurzaam mogelijk worden gekocht. De modeketen geeft aan dat de Nederlandse klant bewuster wil winkelen: ‘Nederland is een belangrijke markt voor H&M en de Nederlandse klant heeft een steeds groter wordende interesse in duurzame mode en bewuster winkelen, iets dat we heel erg toejuichen. Daarom hebben we besloten om in Nederland dit jaar niet mee te doen aan Black Friday.’

De uitsluiting van Black Friday geldt zowel online als offline. De retailer geeft hiermee indirect ook gehoor aan vakbond FNV, dat eerder winkelketens opriep om hun verantwoordelijkheid te nemen en Black Friday links te laten liggen. Door het koopjesfestijn worden medewerkers van winkels en distributiecentra én klanten blootgesteld aan drukte, terwijl de coronabesmettingen weer toenemen. Vorig jaar mondde Black Friday uit in wekenlange drukte in winkels en distributiecentra.

In een reactie geeft een woordvoerster aan deze oproep uiteraard mee te hebben genomen in de overwegingen, maar dat het besluit al eerder was genomen. Nederland is hiermee het eerste land waarmee de modeketen Black Friday overslaat.