Twinkle | Digital Commerce

Met beursgang wil Coolblue verdere uitbreiding financieren

2021-10-04
1000562
  • [nieuws]
  • 1:59

Coolblue heeft aangekondigd deze maand naar de Amsterdamse beurs te willen gaan. De webshop verwacht 150 miljoen euro aan kapitaal op te halen, dat vooral gebruikt wordt om verdere uitbreiding te realiseren.

Dat Coolblue naar de beurs wilde, was al even bekend. In februari kondigde het bedrijf al het voornemen aan om naar de beurs te gaan, maar echt haast had het Rotterdamse bedrijf daar niet mee. Zo werd al vrij snel duidelijk dat deze pas na de zomer zou plaatsvinden.

Daar is dus geen woord van gelogen. Vandaag kondigt het bedrijf aan deze maand nog naar Euronext Amsterdam te gaan. Daar worden nieuwe aandelen uitgegeven en zullen bestaande investeerders een deel van hun belang verzilveren. Coolblue mikt erop dat 20 tot 30 procent van de aandelen vrij verhandelbaar is.

Groeien in Duitsland

Uiteindelijk verwacht Coolblue 150 miljoen euro aan vers kapitaal op te halen. Dat geld wordt voor twee zaken ingezet. Enerzijds in het versterken van de kapitaalstructuur, Coolblue vindt dat nodig omdat het de afgelopen jaren forse investeringen deed. Daarnaast wordt het geld gebruikt om verdere groei te realiseren. Die groei ziet Coolblue vooral in de Duitse markt. Daar is het sinds ruim een jaar actief. Coolblue wil bij onze oosterburen meer investeren in winkels en depots. Daarnaast wil de runner-up van de Twinkle100 meer winkels gaan openen in Nederland en België, investeren in magazijnmechanisatie, en ziet het veel potentie in Home&Go.

Coolblue is voor 50 procent in handen van oprichter en ceo Pieter Zwart, 49 procent is eigendom van investeerder HAL. De laatste 1 procent is onder andere in handen van cfo Daphne Smit. Pieter Zwart laat logischerwijs weten 'enorm trots' te zijn op de naderende beursgang: 'De volgende logische stap in de ontwikkeling van Coolblue. Ik heb heel veel zin om in de komende weken, samen met iedereen die erbij betrokken is, deze stap te gaan zetten.'

Halfjaarcijfers

Tegelijkertijd met de gewenste beursgang maakt Coolblue enkele cijfers over de eerste zes maanden van 2021 bekend. Dat is ongebruikelijk, aangezien het bedrijf normaal gesproken alleen jaarcijfers deelt in april. In het eerste halfjaar kwam de omzet van Coolblue neer op ruim 1,1 miljard euro, vorig jaar was dat nog 893 miljoen euro. De Duitse markt is met een omzet van 28,3 miljoen euro nog maar een deel van Coolblue, maar daar ziet het bedrijf wel veel potentie in. Ook het brutoresultaat nam in het eerste halfjaar toen, naar 53,8 miljoen euro.