Twinkle | Digital Commerce

Deze nieuwe wetten en regels gaan vandaag in

2021-07-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:54

Het jaar is doormidden, en dat betekent ook dat er vanaf vandaag nieuwe wetten en regels gelden die invloed kunnen hebben op jouw webshop.

Vanaf donderdag 1 juli is er een heel pakket aan nieuwe wet- en regelgeving van kracht. Zo wordt er statiegeld ingevoerd op kleine flesjes en komt er een negatieve spaarrente boven de 100.000 euro. Ook voor online retailers verandert er het nodige, al zal dat niet op iedereen betrekking hebben. We stippen de belangrijkste veranderingen aan.

Nieuwe btw-regels

Vanaf 1 juli moet op alle goederen die van buiten de EU komen, btw worden afgedragen. Voorheen gold een btw-vrijstelling voor een waarde tot 22 euro. Deze nieuwe regel geldt voor pakketten uit China, maar bijvoorbeeld ook uit het Verenigd Koninkrijk en moeten een gelijk speelveld bieden aan Europese en Niet-Europese webshops. Ook pakketten die vóór 1 juli zijn besteld maar pas daarna worden afgeleverd, vallen onder de nieuwe regeling. Twinkle sprak in maart met verschillende retailers over de btw-vrijstelling.

Daarnaast zijn er ook nieuwe regels voor webshops met een jaaromzet van meer dan 10.000 euro aan particulieren in andere EU-landen. Vanaf 1 juli berekenen deze retailers de btw in het land van de klant. Om de btw-verwerking gemakkelijker te maken, werd de IOSS (Import One-Stop Shop), ingevoerd.

Platforms worden vaker verantwoordelijk voor de btw door de invoering van de zogenaamde platformfictie. Daarvoor geldt een aantal voorwaarden, zo zijn platforms alleen verantwoordelijk als goederen worden ingevoerd in de EU, deze dan rechtstreeks via het platform aan de particulier worden geleverd én de waarde van de goederen maximaal 150 euro is.

De Alcoholwet

Vanaf vandaag moeten webshops en bezorgdiensten die alcohol verkopen, strenger controleren op leeftijd. Dit moet op de webshop gebeuren met een actieve handeling van de koper, zoals de leeftijd aanvinken of een geboortedatum invullen. Bij de aflevering moet ook de leeftijd worden gecontroleerd. Verkopers van alcohol op internet zijn van bestelling tot en met bezorging verantwoordelijk voor de leeftijdscontrole. Sterk alcoholische dranken mogen alleen worden verkocht door slijtersbedrijven en deze mag geen andere bedrijfsactiviteiten uitvoeren die niet bij een slijtersbedrijf horen.

Daarnaast moeten aanbiedingen op alcohol beperkt worden tot maximaal 25 procent korting. Stuntaanbiedingen voor alcohol als ‘twee halen, één betalen’, zijn dus niet meer toegestaan. Het toezicht op de internetverkoop en de prijsacties gaat naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Lees ook: Online alcoholverkoop aan banden