Twinkle | Digital Commerce

CBS: online omzet steeg ruim 43 procent in 2020

2021-01-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

De online omzet in de detailhandel is het afgelopen jaar met 43,5 procent toegenomen. Niet eerder werd zo’n hoge groei gemeten, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Sinds de uitbraak van het coronacrisis en de bijbehorende maatregelen zagen retailers de online omzet steeg harder dan gemiddeld stijgen. In april rapporteerde het CBS de hoogste stijging met 62,4 procent. In de maanden die volgden steeg de online omzet minimaal met 45 procent. In december, traditioneel een drukke maand voor online verkopen, steeg de online omzet met 58,3 procent. Het gaat hier nog wel om voorlopige cijfers.

Pure webspelers zagen de omzet het afgelopen jaar gemiddeld met 35,8 procent stijgen. Multi-channelers, retailers waarvan de online verkoop een nevenactiviteit is, doen het als gebruikelijk wat beter. Zij zagen de online omzet 54,6 procent stijgen.

In dal geduwd

Ook de detailhandel in zijn algemeen zag de omzet uitzonderlijk groeien vorig jaar. In totaal werd 5,9 procent meer omgezet dan in 2019. Volgens het CBS de op één na hoogste groei van deze eeuw. Wel ziet het CBS uitzonderlijke verschillen tussen de branches. Zo deed de foodsector het erg goed, terwijl de non-foodsector amper groeide. 2020 was voor de retail een jaar van uitersten, zo blijkt. Toen de maatregelen tegen covid-19 voor het eerst ingingen, daalde de omzet van de detailhandel in april met 1 procent. De maanden erop steeg de omzet juist uitzonderlijk, met regelmatig uitschieters van meer dan 10 procent. Maar december was voor winkeliers een rampmaand. Logisch, omdat sinds die maand alleen essentiële winkels de deuren mogen openen. Dat zorgde voor een omzetdaling van 3,1 procent.