Twinkle | Digital Commerce

Ook Amazon doet haatdragende boeken in de ban

2020-07-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:06

Online platform Amazon stopt met de verkoop van antisemitische en racistische boeken. Dat besluit werd genomen na onderzoek van datajournalistiek platform Pointer (KRO-NCRV).

Tijdens dat onderzoek werden er 116 boeken gevonden met een dubieuze inhoud, waaronder boeken van beruchte schrijvers als Germar Rudolf, Joseph Goebbels en Benito Mussolini. Daarnaast ontdekte Pointer dat zo’n beetje iedereen de ‘self-publishingservice’ van Amazon kan gebruiken en daarmee (haatdragende) boeken gemakkelijk aan kan bieden. Onder andere de Noorse terrorist Anders Brejvik beveelt de publishing service aan als een manier om zijn gedachtegoed te verspreiden.

Amazon heeft elf van de 116 boeken verwijderd. Volgens Thomas de Beus, datajournalist bij Pointer is dat niet genoeg, zo vertelt hij aan INCT: ‘Amazon haalt alle obstakels weg om je boek direct in de Kindle e-book store te plaatsen. Binnen 5 minuten plaats je je boeken op het grootste e-book platform ter wereld. Er zijn geen uitgevers, boekendeals, eindredacteuren of andere tussenpersonen meer nodig. Zeventig procent van de royalties mag je zelf houden. Het klinkt aanlokkelijk, ook voor mensen met extreem racistisch en antisemitisch gedachtegoed.’

Ook bol.com stopt met de verkoop van boeken met een haatdragende boodschap, zo werd vorige week bekend. Dat besluit volgde op een aangifte van Federatief Joods Nederland. Het Openbaar Ministerie is nog bezig met een onderzoek naar de webwinkel.