Twinkle | Digital Commerce

Adressen particuliere verkopers bol.com gelekt

2020-07-21
1000562
  • [nieuws]
  • 0:53

Een datalek bij bol.com heeft ervoor gezorgd dat de woonadressen van duizenden particuliere verkopers bijna een maand lang openbaar waren. De kwestie is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Volgens bol.com zijn er geen aanwijzingen dat er misbruik is gemaakt van de adresgegevens, zo weet RTL Nieuws. Het datalek omvat de adresgegevens van zo’n 9.000 particuliere verkopers die via het platform tweedehandsspullen aanbieden. De gegevens waren van 15 juni tot 8 juli voor iedereen te bekijken in de app. In die periode zijn de adresgegevens gemiddeld 2,5 keer bekeken door onbevoegden. Normaal gezien krijgen alleen klanten van de betreffende verkopers die gegevens te zien, omdat er ook via dat adres geretourneerd kan worden.

In een e-mail van bol.com aan de betreffende verkopers is te lezen dat het platform het datalek betreurt. Alle verkopers zijn op de hoogte gesteld en bol.com heeft zijn excuses aangeboden. De oorzaak van het datalek is een technische fout bij het splitsen van zakelijke en particuliere verkopers.