Twinkle | Digital Commerce

Casa in de knel

2020-06-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:26

De van oorsprong Belgische winkelketen Casa heeft gerechtelijke bescherming gevraagd tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf kampt al jaren met financiële problemen en de coronacrisis heeft de keten gevloerd.

Het staat voorlopig niet op de planning om winkels te sluiten of personeel te ontslaan, zo laat topvrouw Giane van Landuyt weten aan De Tijd. Casa is eigendom van de familie Blokker, die begin dit jaar al een kapitaalinjectie deed van 69,5 miljoen euro. Al sinds 2016 lijdt Casa verlies, in 2018 boekte de groep een nettoverlies van 19 miljoen euro op een omzet van 174 miljoen euro. Cijfers van 2019 zijn nog niet bekend. De interieurketen heeft het vooral zwaar door de grote concurrentie van ketens als Action en Ikea.

Coronacrisis

Naar eigen zeggen startte Casa in 2020 sterk met een omzet die 10 procent hoger lag dan een jaar eerder. De coronacrisis gooide echter roet in het eten, waardoor er nu een ‘aanzienlijke herschikking van de uitstaande schuld’ nodig is. Het lijkt erop dat de familie Blokker wederom een investering gaat doen in de noodlijdende keten. 'De directie heeft ons gezegd dat er privé-investeringen komen, maar dat een verkoop van het bedrijf niet op tafel ligt', zegt Marc Jacobs van de vakbond ACV Puls.

Xenos-winkels

Casa heeft meer dan 500 winkels in acht landen en heeft zo’n 3.100 mensen in dienst. In Nederland heeft de keten 35 vestigingen. Twee jaar geleden was het bedrijf van plan om 110 Xenos-winkels over te nemen van de in totaal 170. Dat liep niet zoals gepland: vorig jaar werd duidelijk dat Xenos alsnog 150 winkels behoudt. In 2018 opende Casa ook een volwaardige webshop inclusief thuisbezorgen, terwijl het voorheen alleen mogelijk was om door middel van click & collect-producten op te halen.