Twinkle | Digital Commerce

Webkoop = boom planten

2020-06-10
1000562
  • [nieuws]
  • 1:22

Digitaal zijn en tegelijkertijd ‘groen doen’, het is mogelijk. Zoals via TreeClicks, een gratis browserextensie die kosteloos bomen plant wanneer je online shopt via aangesloten partijen. NRC zette het bedrijf van ondernemer Jelle Bekirovic, die eerder ook FlyGRN en Furn opzette, onlangs in de schijnwerpers.

Het platform in kwestie profiteert van de klantenhonger van webwinkels, bericht de krant. De naar verluidt 61.264 webwinkels die zijn aangesloten bij TreeClicks – waaronder Coolblue, Zalando en Albert Heijn – betalen een bedrag voor iedere klant die via de browserextensie een aankoop doet. Volgens Bekirovic gaat ‘het merendeel’ van die inkomsten naar herbebossingsprojecten als WeForest en One Tree Planted, de rest is voor het bedrijf. Paradoxaal is het, want reclamevehikels worden ingezet voor de natuur. ‘De industrie van online-advertenties heeft een omzet van een paar honderd miljard. Als een klein deel naar bomen zou gaan, zouden we zó veel bossen kunnen planten’, predikt de 28-jarige ondernemer.

Groeiruimte

Volgens Bekirovic’ eigen berekeningen is bijna elke online transactie genoeg voor het planten van één boom. Dat kost in ontwikkelingslanden grofweg 1 euro. In branches met grote transacties (reizen, auto’s) hebben webwinkels er 1 euro of meer per klik voor over, blijkt uit inventarisaties. In gewonere winkels is het vaak dubbeltjeswerk.

Sinds de start van TreeClicks in de zomer van 2019 zijn er in totaal 1.333 bomen geplant nu of in aantocht. ‘Dat staat gelijk aan ongeveer 3.000 vierkante meter bos, minder dan een voetbalveld dus. Ter vergelijking: in Nederland groeien naar schatting ruim 160 miljoen bomen’, duidt de betreffende redacteur.

Bron: NRC