Twinkle | Digital Commerce

Bushalte geschikt pakketpunt in de buurt?

2020-03-05
1000562
  • 1:12

De provincie Zuid-Holland gaat testen met pakketkluizen bij bushaltes. Op deze manier willen ze het aantal bestelbusritjes in de wijk verminderen.

De komende maanden zullen daarom in Zuid-Holland enkele bushaltes voorzien worden van een afhaalpunt. Het gaat om twee bushaltes in Spijkenisse en een halte op een parkeerplaats langs de N59 in Goeree-Overflakkee. Er is voor bushaltes gekozen omdat deze vaak centraal in een woongebied liggen, en consumenten daarom relatief kort moeten reizen om hun pakket op te halen. Door ze bij een bushalte te plaatsen, kunnen zowel mensen in de bus als reizigers met auto het pakket ophalen, is de gedachte.

Initiatiefnemer van de proef is fabrikant Izipack. Volgens mede oprichter Laurens Tuinhout hoeven consumenten, als dit wordt uitgerold, gemiddeld nog maar 500 meter te lopen om een pakket op te halen, stelt hij tegen BNR. ‘Als we nu berekenen dat we aan 1.400 bushaltes een ophaalpunt zetten, hebben we al een dekkingsgraad van 82 procent. Daarmee kun je dus heel veel verkeer voorkomen en 80 procent van de (bestel)bussen uit de wijk halen.’

Minder ritjes

De proef is wat Tuinhout betreft hard nodig. Volgens hem worden de woonwijken momenteel overspoeld met bestelbussen, vaak ook nog van veel verschillende vervoerders. En ook voor lokale winkeliers zou het initiatief een uitkomst moeten zijn. Zij zien namelijk de stapel pakketten bij afhaalpunten steeds verder toenemen, wat er zelfs voor zorgt dat sommige pakketten niet meer achter de toonbank kunnen staan.