Twinkle | Digital Commerce

Hoe verkoop je succesvol via een marktplaats?

2020-02-11
1000562
  • 3:25

Wat hebben platformen dat andere verkoopkanalen niet hebben? Allereerst een grote aantrekkingskracht op fabrikanten en retailers, nu steeds meer consumenten hun weg naar marketplaces weten te vinden.

Daarnaast is het een relatief eenvoudige manier om internationaal zaken te doen en producten te testen. Volgens de expertgroep Marketplaces van ShoppingTomorrow dus genoeg redenen voor retailers en fabrikanten om marktplaatsen op te nemen in hun kanalenmix.

Waar de expertgroep onder leiding van DPD Nederland B.V. en 10XCREW vorig jaar nog keek naar hoe je moet starten op marktplaatsen, willen zij dit keer de aanwezigheid van retailers en fabrikanten op deze platformen naar een hoger niveau tillen. Dit doen ze door enerzijds de ontwikkelingen in de markt te beschrijven en anderzijds door een online adviestool aan te bieden.

De impact van marktplaatsen

Maar wat is dan eigenlijk de noodzaak om juist nu (op) te schakelen? Voor veel consumenten zijn marketplaces tegenwoordig het voorkeurskanaal. De customer journey begint en eindigt steeds vaker op een online platform. Het is belangrijk om een toekomststrategie te hebben over hoe je omgaat met deze marketplaces. Zeker gezien de impact van deze ontwikkeling op de korte termijn. De verwachting is dat de wereldwijde e-commerce omzet in 2021 bijna verdubbelt ten opzichte van 2018 (van 2,8 biljoen naar 4,9 biljoen dollar). Hiervan wordt ongeveer 75 procent door een marktplaats- of dropshipmentmodel gerealiseerd.

Daarnaast zijn er verschillende marktontwikkelingen die belangrijk zijn voor retailers en fabrikanten. Zo beginnen consumenten en zakelijke klanten hun zoekopdrachten steeds vaker op een platform dan in een zoekmachine. En de service van marktplaatsen richting de verkopers op hun platform wordt steeds beter. Zo bieden ze hun tools om de merkidentiteit te bewaken en spelen ze ook steeds beter in op de behoefte om data te delen. Het verkopen via een marktplaats wordt daarmee steeds minder een noodzakelijk kwaad, maar daadwerkelijk een interessant kanaal voor verkopende partijen.

Tips & tricks

Dit maakt het echter nog niet eenvoudig om succesvol te zijn op marktplaatsen en daarom heeft de expertgroep Marketplaces een online adviestool ontworpen waarmee retailers en fabrikanten antwoorden kunnen krijgen op prangende vragen. Daarnaast hebben de expert nog een aantal tips voor bedrijven die hun verkopen via marktplaatsen willen optimaliseren:

Houd de grote marktplaatsen en China in de gaten

De grote platformen worden steeds groter, waarbij het een internationaal speelveld wordt en landsgrenzen vervagen. Amazon en bol.com zetten voor nu de norm voor online winkelen, maar in China zijn ze al veel verder. Het is nog maar de vraag of wat er in China gebeurt op eenzelfde manier in Europa uitgerold kan worden, maar alleen al voor de inspiratie is het zeker de moeite waard om de ontwikkelingen daar in de gaten te houden.

Zet in op duurzaamheid

De verwachting is dat consumenten met het oog op het veranderende klimaat duurzaamheid zwaarder laten meewegen bij hun aankoopbeslissing. Voor tweedehandsplatformen een kans, dat zien we nu al in de ict-branche. Daarnaast zullen steeds meer platformen refurbished en sustainability als label gaan inzetten.

Merken gaan rechtstreeks verkopen

Merken en fabrikanten gaan zelf hun business op marketplaces in handen nemen. De verwachting is dat alle merken binnen drie tot vijf jaar rechtstreeks gaan verkopen, waardoor dit kanaal voor veel distributeurs, groothandels en retailers minder interessant dreigt te worden. Het is alleen de vraag of merken zich echt kunnen onderscheiden op een marketplace. Het is niet ondenkbaar dat merken in de toekomst besluiten om zelf controle te houden over de content op marketplaces, maar de daadwerkelijke verkoop en levering aan partners over te laten. Een kans voor distributeurs, groothandels en retailers om daar te proberen (exclusieve) afspraken over te maken.

Blijf in controle

Niets is zo moeilijk als in de toekomst kijken, maar wat de expertgroep nog wil meegeven: wees voorbereid! Zie marktplaatsen als een kans. Laat als retailer zien dat je voor merken en fabrikanten een partner kunt zijn en mee kunt in die groei. Kijk goed naar je branche om te zien wat voor jou relevant is. De ontwikkelingen gaan snel en een conclusie dringt zich op: retailers en fabrikanten moeten nu actie ondernemen om in te spelen op het nieuwe online landschap, want it’s all about being in control.

Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. De expertgroepen publiceerden hun conclusies eind januari in de bundel 'The Future of the Journey'. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers gratis te downloaden. Samenvattingen daarvan vind je in ons dossier.