Twinkle | Digital Commerce

‘Recordaantal mega-dc’s in 2019’

2020-02-11
1000562
  • 0:59

In het vorige jaar zijn er in Nederland negentien zogenoemde XXL-distributiecentra bijgekomen. Met nog eens twaalf aankondigingen voor nieuw te bouwen mega-dc’s. Het hoogste aantal ooit, stelt Buck Consultants International.

Dit zijn distributiecentra met elk meer dan 40.000 vierkante meter aan oppervlakte. Het gaat hierbij om distributiecentra voor alle doeleinden, dus niet alleen om dc’s gerelateerd aan retail. In de periode 2013 tot en met 2019 zijn er 101 van deze grote distributiecentra gebouwd of aangekondigd. Ruim een derde daarvan staat in de provincie Noord-Brabant. Binnen die provincie is West-Brabant de populairste stek met achttien dc’s.

Verdozing

Logischerwijs verwacht Buck Consultants in de toekomst een verdere toename van het aantal grote dc’s. ‘Bovendien hebben e-commerce distributiecentra meer ruimte nodig omdat ze veel producten op voorraad moeten hebben en er werkruimte nodig is voor het behandelen van retourzendingen.’ Maar het snel toenemende aantal dc’s zorgt ook voor problemen, aangezien het Nederlandse landschap dreigt te ‘verdozen’. Vastgoedinvesteerder CBRE liet vorig jaar al weten dat er in Nederland te snel dc’s worden gebouwd. Er dient dan ook meer regie en visie te komen, was de boodschap.