Twinkle | Digital Commerce

Verkopen via marketplaces? Zo doe je dat!

2019-02-13
1000562
  • [onderzoek]
  • 2:16

Online marketplaces, waar consumenten kunnen winkelen bij verschillende merken en retailers, zijn een belangrijk onderdeel geworden van de e-commercewereld.

Steeds meer platformen stellen zich open als marketplace en bestaande marketplaces worden dominanter, zowel nationaal als internationaal. Dit leidt tot een verandering in klantgedrag: online shoppers beginnen hun zoektocht steeds vaker op een verkoopplatform in plaats van via een zoekmachine. In haar bluepaper laat de expertgroep Marketplaces zien hoe je hier als retailer op in kunt spelen.

(Web)winkeliers die via marktplaatsen willen gaan verkopen moeten eerst goed in kaart te brengen hoe al de verkoopkanalen die zij gebruiken of willen gebruiken op elkaar aansluiten. Het onderstaande e-commercekwadrant is een handige tool om je partners en online kanalen in te richten, waarbij je de afweging maakt tussen controle en inzicht versus bereik. Verschillende dynamieken vereisen een ander soort aanpak en op elk (al dan niet online) kanaal bedien je een andere doelgroep. Per kanaal heb je dus een andere strategie nodig.

In de praktijk is de scheiding tussen de verschillende kanalen uiteraard niet zo zwart-wit en smelten de kwadranten vaak samen. Denk maar aan Blokker die een marketplace lanceert of Coolblue die fysieke vestigingen opent. Ook ontstaan er hybride platformen die deels zelf verkopen en deels een marketplace zijn. Het voordeel dat deze partijen hebben, is dat ze door hun veelal grote schaal ook hun eigen warehousing en fulfillment kunnen inzetten voor de marketplace, iets waar verkopers van kunnen profiteren. Voor een optimaal resultaat zet je alle kanalen in en laat je ze elkaar versterken.

De voor- en nadelen van marktplaatsen

Als je als retailer gebruik gaat maken van een marktplaats, is het goed om de voor- en nadelen van het verkopen via deze platformen op een rij te zetten, zoals het krijgen van een groter bereik tegenover gebrek aan klantrelatie, de mogelijkheid om mee te liften op innovaties en makkelijker buitenlandse markten te betreden, maar ook de hoge commissies en overige kosten.

Het inzetten van een marketplace als verkoopkanaal is niet iets dat je ‘er even bij doet’, want het raakt de hele organisatie. Het is daarom belangrijk om de juiste kennis en vaardigheden te ontwikkelen en/of te bepalen wat je als organisatie zelf doet en wat je uit wilt besteden. Inventariseer eerst welke kennis en vaardigheden er nodig zijn om vervolgens per organisatieonderdeel te bekijken wat er al in huis is om te starten of (verder) te versnellen.

Gewoon beginnen

Het advies van de expertgroep: gewoon beginnen! Maar begin klein: kies één merk, één marketplace en één land waar je makkelijk kunt schakelen en opschalen. Richt je daarbij op de volgende onderdelen:

  • Voorraad en orderafhandeling
  • Content
  • Zichtbaarheid
  • Schaalbaarheid

Twinkle besteedt de komende tijd aandacht aan de bevindingen van diverse expertgroepen van onderzoeksplatform ShoppingTomorrow. Zij publiceerden hun conclusies in de bundel 'Window to the world', op 23 januari. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen te downloaden.