Twinkle | Digital Commerce

De nieuwe koers van de Shopping Awards

2020-01-21
1280720
  • [interview]
  • 3:07

Eind maart is het weer zover: dan worden in Grand Hotel Huis ter Duin traditioneel de Shopping Awards uitgereikt. Ook komende editie strijden webwinkels weer om de felbegeerde awards. Maar de manier waarop dat gebeurt verandert wel.

De Shopping Awards zijn deze editie namelijk helemaal veranderd. Er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen grote en kleine webshops en waar de awards eerst werden opgesplitst in publieksprijzen en vakprijzen, wordt dit nu samengevoegd. In aanloop naar de Shopping Awards spreekt Twinkle met juryvoorzitter Arjen Bonsing.

Shopping Awards: publieksstemmen en vakexperts

Allereerst de ‘algemene’ awards, genaamd Shopping Awards. Deze awards worden uitgereikt in tien categorieën. Daarbij moet je denken aan ‘Elektronica & Telecom’, ‘Eten & Drinken’, ‘Huis & Tuin’ en meer. De winnaars van deze awards worden bepaald door het publiek en vakexperts. Webshops kunnen hun klanten aansporen om te stemmen. De shops die de meeste stemmen binnenhalen, worden beloond met extra punten, die weer meewegen in de uiteindelijke beoordeling. Bonsing: ‘Er zijn heel veel kleine webshops met een grote achterban. Dus door webshops hun publiek aan te sporen om te stemmen, denken we een gelijk speelveld te creëren.’ De publieksstemmen gelden voor 50 procent van de uiteindelijk beoordeling ‘net zoals bij het Songfestival’.

De andere helft van de beoordeling wordt bepaald door een aantal vakexperts. Dat zijn e-commerce professionals met meer dan drie jaar ervaring in relevante e-commerce functies. ‘Vakexperts kijken vanuit hun vakmatige achtergrond en beoordelen de deelnemers op verschillende punten. Zoals de positionering van een partij, logica van navigatie en vindbaarheid van producten’, vertelt Bonsing. Het is dan ook niet de bedoeling dat partijen uit dezelfde categorie met elkaar worden vergeleken. Daarom krijgen vakexperts vragen over vijf verschillende webshops uit vijf verschillende categorieën. Bonsing: ‘De kennis van de experts is vaak ook categorie overschrijdend. Je wilt ook voorkomen dat ze op zichzelf kunnen stemmen. Hiermee krijg je een beoordeling van experts die vanuit vakmatig perspectief maar wel met een eigen achtergrond en ervaring een beoordeling geven.

Op dit moment hebben zich zo’n 130 vakexperts aangemeld. Het is de bedoeling dat er een community van tussen de 250 en 500 experts wordt gecreëerd.

Vakprijzen over relevante thema’s

Uiteindelijk worden er tijdens het Shopping Awards Gala, 26 maart 2020 in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk, tien shopping Awards uitgereikt die op bovenstaande wijze tot stand zijn gekomen. Maar dat is nog niet alles. Want wat ook nieuw is deze editie is de opzet van de vakprijzen. Die blijven wel bestaan, maar in een andere opzet zoals we die kennen. Eerst werden de vakprijzen namelijk in dezelfde categorieën uitgereikt als de publieksprijzen. Nu is dat anders. Bonsing legt uit: ‘De Ecommerce50, B2B-award en Beste Starter Award vallen nu ook onder de vakprijzen. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om voor actuele thema’s in de e-commercebranche een vakprijs uit te reiken. Zo is er een prijs voor duurzaamheid, logistiek en de beste marketplace seller. Allemaal prijzen over thema’s die een belangrijke rol spelen binnen de hedendaagse e-commercebranche.’

En omdat de vakprijzen over actuele thema’s gaan, kan het volgens de juryvoorzitter goed zijn dat die awards in volgende edities over andere thema’s gaan. ‘Het is echt afhankelijk van vakgebieden waar interessante ontwikkelingen in zijn.’

Wie de winnaars worden van de nieuwe Shopping Awards, zal eind maart moeten blijken. Dan wordt ook duidelijk wie de opvolger wordt van overall winnaar Albert Heijn. De nieuwe overall winnaar wordt bepaald op basis van de beoordeling van de vakexperts. Wie de hoogste beoordeling heeft, is de opvolger van de Zaanse super.

Volgens Bonsing is de nieuwe opzet genoeg reden voor webshops om mee te doen. ‘Je hebt de combinatie van het publiek en experts, dus een afgewogen stemming. En je kunt laten zien dat jij op bepaalde vlakken, zoals duurzaamheid, er bovenuit steekt. Dus meer dan genoeg reden om dit jaar mee te doen. Het is een open speelveld voor iedereen.’

Inschrijven kan nog tot 23 januari via de site van de Shopping Awards.