Twinkle | Digital Commerce

Ekomenu en Willem&Drees met elkaar in zee

2019-11-21
1000562
  • [nieuws]
  • 1:46

De biologische maaltijdboxen Ekomenu en Willem&Drees gaan fuseren. Het samengaan moet zorgen voor krachtenbundeling, innovatieve nieuwe diensten en leiden tot verdere groei in de markt.

Speerpunten in de krachtenbundeling van het biologische maaltijdboxbedrijf en de leverancier zijn niet alleen lokale biologische seizoensproducten, aandacht voor vegetarische en vegan, maar ook duurzaamheid en minder gebruik van plastic.

Lagere CO2-uitstoot per maaltijd

In het kader van een ‘no waste-beleid’ en ‘flexibel recept kiezen’ gaat ook Willem&Drees over op maaltijdzakken per recept, met de juiste hoeveelheid ingrediënten voor de maaltijd. Op deze manier wordt een significant lagere CO2-uitstoot per maaltijd dan reguliere supermarkten, aldus beide bedrijven. Het gecertificeerd Co2-neutraal werken van Willem&Drees zal de standaard worden.

De maaltijdboxen worden door meerdere partijen bezorgd: Reviva, PostNL en in Amsterdam ook FoodLogica. Daarnaast kunnen de maaltijdboxen op 100 punten van Ekoplaza worden afgehaald.

Verhuizing naar Amsterdam

Het Willem&Drees-kantoor verhuist naar Amsterdam. De fulfilment- en distributie-activiteiten zijn per 1 november geïntegreerd in een eigen, met Goes Packing opgezet, logistiek centrum in De Meern.

Jack Stroeken, mede-oprichter en directeur Ekomenu, vertelt aan Twinkle dat hij Willem&Drees-ceo Bas Swildens vaak spreekt en dat ze samen op het idee kwamen om te gaan fuseren om zo verder te kunnen groeien.

Jullie spreken in het persbericht van nieuwe innovatieve diensten. Kun je een tipje van de sluier lichten?

Stroeken: ‘Dat zijn bijvoorbeeld "Nieuwe Leefstijlen" zoals binnenkort Eiwitrijk. Daarnaast introduceren we nu gelijk een nieuw gezamenlijk contentplatform ‘voeljelekker.nl’, dat we samen met bureau Forty7 hebben ontwikkeld. Hiermee kunnen we nog beter inhaken op specifieke doelgroepen met ons mooie biologische product.’

Hoe verhoudt de fusie zich tot de samenwerking met Ekoplaza?

‘Die samenwerking blijft. We kopen voor een belangrijk deel samen in maar blijven onze directe banden met Nederlandse boeren koesteren. Verder zijn Ekoplaza’s voor ons belangrijke offline plekken het uitdragen van onze missie en praktisch gezien voor het afhalen van de boxen (100 afhaalpunten, red.). Erik Does en Erik Jan van den Brink van Udea-Ekoplaza zijn belangrijke partners voor ons.’

Eerdere fusies

In mei 2016 fuseerde Willem&Drees al met maaltijdbox Beebox. EkoMenu (in samenwerking met supermarktketen Ekoplaza) lanceerde zijn biologische maaltijdbox in september dat jaar. Twee maanden later fuseerde Ekomenu samen met maaltijdbox Streebox.