Twinkle | Digital Commerce

Bookaroo stopt, maar idee wordt voortgezet

2019-11-15
1000562
  • [nieuws]
  • 1:31

Bookaroo, een online boekhandel die aanbod van lokale winkeliers bundelt, houdt op met bestaan. Bazarow, een andere website met dezelfde ambitie, zal het concept van Bookaroo voortzetten.

Als oorzaak van het stoppen van de site noemen de oprichters de grote media-aandacht die het bedrijf kreeg bij de oprichting, en vooral de nasleep daarvan. Toen Bookaroo enkele maanden geleden werd opgericht, was het idee om in twee weken tijd tienduizend boeken te verkopen, als lanceringcampagne. Dat lukte, maar het team achter de shop bleek te klein voor de ambitie. Waardoor het overeind houden van Bookaroo een te grote klus bleek.

'Verdomd grote klus'

Op de site, die binnenkort offline zal worden gehaald, schrijven de oprichters. ‘Wat we gekscherend een “idioot plan” hebben genoemd, was dat inderdaad: een verdomd grote klus.’ Bookaroo gaat nu dus samen met Bazarow, een site die kort na Bookaroo startte. Die site is bedoeld om schrijvers en vertalers aan meer opbrengsten te helpen. ‘Bazarow had meteen al een digitaal magazine, publiceert zelf omvangrijke recensies en heeft eigen inhouse developers die dagelijks de website verbeteren.’ Volgens Trouw wilde Bazarow in eerste instantie ook de lokale boekhandel steunen. Maar bracht de lancering van Bookaroo de oprichter achter Bazarorow, Roeland Dobbelaer, op andere gedachten. Nu Bookaroo stopt neemt Bazarow dus die functie over. Dobbelaer: ‘We gaan ervoor zorgen dat klanten bij ons in het nieuwe jaar zelf de leverende boekhandel kunnen kiezen.’

Daarmee kunnen klanten er ook voor kiezen om het boek op te halen bij de lokale boekhandel. Volgens Bookaroo gaat Bazarow nu een nieuwe systeem bouwen voor de verkoop van de boeken. Totdat dat klaar is – begin komend jaar – worden de boeken door Bazarow tijdelijk zelf geleverd ‘en worden alleen schrijvers en vertalers extra beloond.’ Het is niet bekend welk percentage winkeliers aan Bazarow moeten afdragen, zodra de verkoop van boeken begint.